Douazeci scrisori trimise de pictorul olandez Vincent van Gogh poetului francez Emile Bernard, vor fi expuse, vineri, la Muzeul Morgan din New York, Statele Unite. Corespondenta dateaza din perioada 1887-1889 si prezinta conceptiile despre viata si arta ale celebrului pictor, relateaza Reuters.

Intr-una dintre scrisori, Van Gogh explica faptul ca pentru a produce creatii de buna calitate "trebuie sa te hranesti bine, sa ai o casa confortabila, sa te culci din cand in cand cu o femeie, sa-ti fumezi pipa si sa-ti bei linistit cafeaua".

"Arta va dura, insa viata este scurta si trebuie sa asteptam rabdatori in timp ce incercam sa ne vindem pielea cat mai scump", se precizeaza in scrisoarea pictorului.

Van Gogh vorbeste si de problemele sale de sanatate de care suferea dupa ce a fost internat intr-un ospiciu din Saint-Remy, Franta. Artistul suferea de niste tulburari mintale, fapt ce l-a determinat ca in 1890 sa se sinucida.

Vincent van Gogh ramane unul dintre cei mai iubiti pictori, tablourile lui fiind comercializate la preturi de zeci de milioane de dolari. Tabloul sau, "Portrait of Dr. Gachet" a fost vandut in 1990 pentru suma de 82,5 milioane de dolari, devenind astfel cea mai scumpa opera de arta vanduta vreodata la licitatie.

Muzeului Morgan a anuntat ca este pentru prima data in 70 de ani cand aceste scrisori sunt expuse in public. Aceasta este cea mai mare colectie de scrisori redactate de Van Gogh care nu apartine Muzeului din Amsterdam, dedicat pictorului. Expozitia va fi deschisa pana in ianuarie.