Presedintele Vladimir Putin a declarat ca Rusia nu va tolera o ascensiune militara a Aliantei Nord-Atlantice la granita cu Rusia si va oferi un raspuns adecvat pentru ceea ce el a numit "incordarea muschilor" NATO.

"Fortele militare ale Aliantei se apropie tot mai mult de granitele Rusiei, incalcand acordurile semnate anterioare. In mod cert, nu ne putem permite sa ramanem indiferenti la aceasta 'incordare de muschi', care devine tot mai evidenta", a afirmat Putin, citat de RIA Novosti.

O masura adecvata pentru aceasta atitudine este "suspendarea participarii Rusiei la Tratatul cu privire la fortele conventionale in Europa (CFE)", a precizat presedintele rus, insistand ca "aceasta decizie este necesara, din cauza constrangerii la care am fost supusi".

Liderul de la Moscova a facut aceste declaratii in cadrul unei intalniri cu generali de rang inalt, organizata la mai putin de doua saptamani inainte de alegerile legislative din Rusia. El le-a cerut acestora ca armata sa fie pregatita pentru a raspunde oricarui atac, fie el si nuclear.

Vladimir Putin a precizat ca trebuie ca fortele nucleare strategice ale Rusiei - rachetele cu raza lunga de actiune - sa fie pregatite pentru un "raspuns rapid si adecvat" oricarei agresiuni.