Grota in care gemenii Romulus si Remus, intemeietorii Romei, ar fi fost crescuti, potrivit legendei, de o lupoaica, a fost descoperita de un grup de arheologi italieni, transmite Reuters. Pestera, decorata cu scoici si mozaicuri, se afla langa ruinele palatului Augustus, pe dealul Palatin, iar cercetatorii cred ca este vorba de altarul cunoscut sub numele de Lupercale.

"In cursul unor sapaturi efectuate in ultimele zile pe colina Palatinus, o sonda la o adancime de 16 metri a gasit ceva cu adevarat uimitor.

Imaginile captate de aceasta sonda au scos la iveala faptul ca pestera este locul in care a luat nastere mitul Romei, unul dintre cele mai cunoscute din lume", a declarat ministrul italian al Culturii Francesco Rutelli, citat de Il Messaggeri .

El a adaugat ca pestera are in centru un vultur alb si este in buna stare de conservare. Ministrul Rutelli a anuntat ca in data de 10 decembrie vor fi prezentate lucrarile efectuate la casa imparatului Augustus si ca intregul complex cuprinzand resedinta primului imparat roman va fi deschis publicului la inceputul anului 2008.

Potrivit mitului, Romulus si Remus, fiii zeului Marte, au fost abandonati pe malul raului Tibru, unde au fost gasiti de o lupoaica, ce i-a alaptat salvandu-i astfel de la moarte.

Se spune ca cei doi frati au intemeiat Roma, insa dorinta de a conduce singuri orasul a starnit dispute intre ei. Legenda spune ca Romulus l-a ucis pe Remus. Pentru vechii romani, lupercale, dupa termenul latinesc pentru "lup", a devenit un loc sacru.