O data in plus, companiile europene s-au confirmat loialitatea fata de Gazprom. Mai mult, scrie ziarul on-line text ...Gazeta.ru, numeros jucatori europeni de pe piata gazelor naturale sunt impotriva noilor reguli preconizate de UE.

In schimbul acestui sprijin, societatile rusesti ar putea, pe viitor, sa renunte la dependenta pretului la gaze de un petrol prea scump.

„Pana la sfarstul anului, Gazprom va livra pietei europene 147-148 miliarde metri cubi de gaze”, a anuntat vicepresedintele consiliului de conducere al companiei, Aleksandr Medvedev, vorbind la forumul international „Gazul rusesc - 2007”. Potrivit spuselor sale, Europa ramane principala piata de export a Rusiei.

La randul sau, holdingul rusesc este principalul furnizor de gaze pentru consumatorii europeni. Presedintele companiei europene „Eurogas”, Domenico Dispenza, a prezentat date care, potrivit Gazeta.ru, confirma faputl ca Europa nu are, deocamdata, alternativa la Gazprom.

Avand in vedere ca pe fondul reducerii extractiei de carburanti de catre producatorii europeni, consumul in tarile UE va creste, in 2015 disproportia dintre cerere s livrari ar putea atinge 150 miliarde metri cubi de gaze pe an, cifra care s-ar putea dubla pana in 2030. In acelas timp, importurile vor creste de la 41% in 2005, la 74% in 2030.

Dispenza, relateaza Gazeta.ru, crede ca aceasta disproportie va fi compensata in special cu gaze din Rusia.