Omul isi iubeste existenta lui incurcata! Uneori, refuzul de a vedea dincolo de trecatoarea noastra viata nu rezulta din neputinta, ci, mai degraba, din frica unor rezolvari existentiale pe care altii, mai buni ca noi, ni le pot oferi.

Si daca valorile pe care trebuie sa le respectam nu vor putea salva nimic, nu vor putea indeparta acest refuz, atunci nu ne va mai ramane decat curajul trecator al amagirilor. Amagiri pe care, din pacate, le gustam in campaniile electorale ca si cum am prinde din zbor gustul sampaniei, uitand ca, la o zi dupa castigarea alegerilor, ne vom aminti de gustul... apei curate.

Sa ramanem atunci cu ochii atintiti spre televizor, unde curg rauri de promisiuni, crezand ca, uneori, vorbele vulgare par a fi mai aproape de noi, amintindu-ne de Caragiale, subliniind fraze si expresii atat de cunoscute, aducatoare de amintiri ale unui trecut cu o indoielnica clasa politica. In Bucuresti, Caragiale se plimba printre noi.

E mai actual ca oricand! Interesant este ca pe Basescu, actualul primar general al Capitalei, il putem regasi in orice personaj al marelui scriitor: de la copilasul neastamparat, imbracat in costum de... "mariner", pana la personajul care, in aburii alcoolului, s-ar putea intreba: "Eu cu cine... ma votez?!".

In aceste conditii, cum sa nu ni se para deplasata candidatura la Primaria Generala a Bucurestiului a unui om decent, cu cei sapte ani de acasa, amprenta a personalitatii, om cu o larga experienta de manager si diplomat de cariera? Cum sa credem intr-un om care nu promite, care nu sufera de grandomanie, care stie, cunoaste, crede ca exista solutii?

Atributul de "sacrificat al partidului" nu si-l poate insusi, tocmai pentru ca, pentru el, este o ONOARE sa poarte "Crucea" noastra pentru ca Bucurestiul sa fie cu adevarat o capitala a tuturor romanilor, o metropola a Europei.

Geoana nu este solutia data de altii, ci Alegerea noastra! Cu siguranta, este omul care a demonstrat ca nu este interesat de "Putere", este doritor sa ne redea "Puterea". Ne vom bucura cand vom avea o adevarata capitala a tuturor romanilor, cand vom prinde curajul de a face bancuri pe seama celor care fac confuzie intre Bucuresti si Budapesta...

! Intr-un alt mioritic colt al tarii, Cluj, te poti pierde printre caragialismele de zi cu zi si obiectivele actualului primar pentru bunastarea orasului: investitii in... "Pompe funebre". Daca Bucurestiul s-a dezvoltat in virtutea tranzitiei sub comoda "palarie" a statutului de capitala, Clujul este o masca a tristetii.

Acolo, timpul s-a oprit! Nu vezi nici o schimbare! Magazinele, cladirile, intreaga viata a orasului parca a inghetat. Nu cred ca exista un clujean care sa nu fi simtit sfasierea izolarii de restul tarii. Daca e dramatic spus, cu mult mai dramatica este realitatea.

Nici nu avem curaj sa vorbim de investitori straini! Solutie? - RUS! Multi dintre cei care-l cunosc spun ca este un "om dintr-o bucata". Numai ca, pentru a fi "om dintr-o bucata", trebuie sa fi suferit, sa fi luptat in viata pentru a realiza ceva, pentru a indeparta celor dragi incertitudinea zilei de maine.

RUS poate arata ce a realizat! Poate oricand sa inlature indoiala clujenilor: "Mai bine nu se poate". Cunoaste si are "in sange" talentul si daruirea de a CONSTRUI! Lipsa unui lider adevarat cu care sa nu-ti fie rusine "sa iesi in lume", a decaderii economice, a vietii cu greutatile zilnice, a creat in Cluj o stare de apatie generala si parca toata suflarea asteapta o minune.

Nu asteptati minuni, nu credeti daca vi se insiruiesc promisiuni. Cautati fapte, caractere, cautati ca ceva din ce va reprezinta sa-si gaseasca echivalent in cel pe care-l vreti a va fi primar. Cu siguranta, Rus nu va primi voturile celor carora le este frica de mai bine, de disciplina, de recapatarea "cartii de vizita": de a fi Clujean, si nu...

"Funar"! Mai sunt cateva zile sa ne gandim pe cine alegem. Rugile noastre de mai bine, indreptate de atatea ori catre Dumnezeu, se afla acum in mainile noastre. Este foarte adevarat: nu exista solutii "pestisorul de aur"! Dar nu avem dreptul sa refuzam sperantele care pot insemna o viata mai buna, un prezent linistit si un viitor cu demnitate. Pastrati articolul! Recititi-l peste patru ani!