Grecii care produceau vodca Alexander sint in prezent executati de Fisc pentru datorii de 13 miliarde de lei. Fabrica de la Holboca a fost inchisa. In ciuda insistentelor noastre, nu am reusit sa intram in contact cu sotii Salvaras, fondatorii imperiului "Alexander". Marca nu va disparea de pe piata.

Ea a fost cumparata de catre "Alexandrion Group" Romania, care va incerca sa o impuna la nivel national

"Scoate-i dopul". Cu acest slogan erau bombardati iesenii, in urma cu doi-trei ani, de la toate posturile locale de radio. Bannerele cu inscriptia "Alexander" atirnau aproape pe toate bulevardele importante din oras. Strazile erau batute in lung si in lat de masini inscriptionate cu "Alexander".

In meniurile din aproape orice bar se gaseau, alaturi de marci cunoscute de produse alcoolice, si vodca, lichiorul ori ginul "Alexander". Acum, bannerele au disparut, masinile parca au intrat in pamint, iar in magazine pe ici pe colo se mai gaseste cite o sticla ratacita de "Alexander".

Marca nu a disparut insa de pe piata. Ea a fost vinduta de fostii proprietari, "Salvaras Group", mai celebrei firme "Alexandrion Grup", care produce coniacul cu acelasi nume.

Dar ce se ascunde in spatele acestei tranzactii care a avut loc la sfirsitul anului trecut? Datorii totale numai la stat de 13 miliarde de lei. Tot patrimoniul firmei sechestrat de catre Fisc. Iar, in plus, actionarul majoritar Apostolos Salvaras, impreuna cu sotia sa, Genoveva, este de negasit, cu toate insistentele din ultimele trei zile ae reporterilor "Ziarului de Iasi".

In vremurile bune, respectiv in anul 2001, firma a inregistrat vinzari de 46 miliarde de lei, adica aproximativ 1,4 milioane de dolari.

Licitatie dupa licitatie

Acum Fiscul deja a inceput sa scoata la vinzare activele firmei. Angajatii Directiei Judetene de Finante (DGFPJ) Iasi au vindut pina in prezent linia de imbuteliere, o pompa si un utilaj de inscriptionat automat sticle, pe care a obtinut ceva mai mult de un miliard de lei.

Pe data de 10 iunie, Fiscul mai organizeaza inca o licitatie, urmind sa vinda hala de productie evaluata la 800 de milioane de lei si rezervoarele de depozitare a alcoolului. Hala respectiva a fost cumparata in urma cu sase ani de la "Agromec" Holboca, pe vremea cind societatea agricola era condusa de actualul subprefect Corneliu Rusu Banu.

In situatia actuala a firmei, atit Fiscul cit si ceilalti creditori ar putea cere in orice moment falimentul. Fiscul nu face acest lucru deoarece in acest caz ar avea mai mult de pierdut deoarece, in momentul impartirii bunurilor firmei, pe care ar urma sa le vinda, institutia s-ar afla pe unul din ultimile locuri la masa creditorilor.

In plus, acum societatea are bunuri care pot fi valorificate in favoarea statului. "In cazul «Salvaras» nu avem nici un motiv sa cerem falimentul, intrucit este pornita procedura de executare silita conform codului de procedura fiscala. Totodata, societatea are bunuri care pot fi valorificate in vederea recuperarii debitelor", a aratat Maria Taran, purtator de cuvint al DGFPJ Iasi.

A pierdut esalonarea

In vremurile bune, Salvaras reusea sa vinda produse alcoolice sub marca Alexander de peste un milion de dolari pe an. Astfel, in 2001, firma a avut o cifra de afaceri de 46,2 miliarde de lei. In 2002, volumul total al vinzarilor a fost de 43,5 miliarde de lei, dar in acelasi timp datoriile totale au urcat la 26 de miliarde de lei. Necazurile firmei se pare ca au inceput sa apara anul trecut.

Conform legislatiei in vigoare, firma a beneficiat de esalonarea datoriilor la stat. Deoarece patronii nu au reusit sa achite ratele restante plus obligatiile curente la timp, au pierdut aceste facilitati fiscale.

"Nu stiu unde ii puteti gasi pe greci"

Pe de alta parte, actionarii greci sint de negasit. Mobilele le au inchise, fostele numerele de fix ale firmei au fost deconectate, iar la fax iti raspunde un robot in limba engleza care iti spune sa incerci mai tirziu. Nici la fosta fabrica din Holboca nu poti obtine mai multe amanunte despre actionari. "Firma «Salvaras» nu mai functioneaza. Acum, aici este un depozit angro.

Domnul Salvaras mai trece din cind in cind pe aici, nu va pot spune insa unde sta", ne-a spus sfios unul din portari, ieri, in jurul orei 12.

Proprietarul depozitului, Radu Craus, spune ca nu stie unde pot fi gasiti grecii, cu toate ca hala unde isi desfasoara activitatea este aceeasi unde se producea pe vremuri vodca Alexander. "Nu stiu unde ii puteti gasi pe greci", ne-a precizat Craus.

Acelasi lucru si la sediu declarat al societatii, din strada Nicolina nr. 10, cladire in care acum functioneaza societatea de asigurari "Aviva" si firma "Sandra Automobile". "Au plecat de aici in urma cu un an de zile. Am auzit ca s-ar fi mutat la fabrica din Holboca", ne-a explicat portarul.

Mai marii comunei Holboca stiu doar ca fabrica a fost inchisa de ceva vreme. "Din cite am inteles eu, fabrica nu mai functioneaza. M-am intilnit cu una din fetele care lucrau acolo si mi-a spus ca acum este in somaj, deoarece sectia a fost inchisa", ne-a explicat primarul Gheorghe Stefurac.

Marca Alexander va fi impusa in toata tara

Reprezentatii "Alexandrion Grup", firma care a cumparat marca ieseana, spune ca va incerca sa impuna produsul la nivel national. "In Moldova marca are o perceptie foarte buna, fiind destul de bine cunoscuta. Intentionam insa sa facem din ea o marca care sa aiba o acoperire nationala. Noi am cumparat-o la sfirsitul anului trecut de la «Salvaras Group».

Nu va pot spune insa cit am platit pentru ea, este confidential", ne-a explicat Robert Tibertid, director de marketing la "Alexandrion Grup" Romania.