Introducerea pragului electoral de 5 la suta pentru obtinerea de mandate in consiliile judetene si locale a imputinat serios numarul de partide care acced in structurile de tip "parlamentar" ale administratiei publice.

Daca, dupa scrutinul din iunie 2000, in cele 41 de consilii judetene si in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (pentru care votul este dat pe criterii preponderent politice), erau reprezentate 13 partide si formatiuni politice - unele obtinand chiar mai putin de un procent din numarul voturilor exprimate -, rezultatele alegerilor din 6 iunie prefigureaza "supravietuirea" a doar sase

dintre ele. Peste pragul electoral au trecut numai partidele reprezentate in Parlament - PSD, PNL, PD, PRM, UDMR si PUR. Asa cum le place mai-marilor lui sa declare de trei zile incoace, PSD a castigat sapte procente: de la 27,26 la suta ai PDSR din 2000 la 33,15 % acum, dupa rezultatele partiale furnizate de Biroul Electoral Central, ieri dimineata.

Si mai mult a crescut PNL, care a obtinut, in 2004, 16,3 procente, fata de scorul modest (6,96%) realizat acum patru ani, pe vremea cand se afla la guvernare si "indraznea" sa participe la alegeri fara umbrela CDR.

Celalalt partid-fanion al Opozitiei, PD, a inregistrat, la randu-i, un salt important, tinand cont de seismele din interior si de crunta batalie cu atotputernicul PSD, care i-au slabit infrastructura din teritoriu si i-au imputinat randurile: 13,15% (2004) - 9,95% (2000).

Schisma radicali-moderati nu pare sa fi adus mari prejudicii UDMR, al carei rezultat se invarte tot in jurul procentului de 6 la suta (5,95 - 2004, 6,35 - 2000). In ciuda asteptarilor uriase ale lui C.V. Tudor, rezultatul obtinut de PRM este modest - 7,90 la suta, un castig de numai 1,3 puncte fata de alegerile de acum patru ani.

Sapte partide scoase din distributie

De la alegerile din 2000, au disparut de pe scena politica sase partide. Dintre acestea, APR si CDR au obtinut la localele de acum patru ani 8,04% si respectiv 7,27%. CDR era atunci, de fapt, PNTCD si se afla si la guvernare. Duminica, taranistii au reusit un nesemnificativ 2%, ceea ce ar putea sa faca din PNTCD un partid si mai istoric.

Startul sfarsitului acestui partid l-a dat chiar liderul sau, Victor Ciorbea, pe care rezultatul obtinut l-a convins sa se retraga din politica. Alianta Pentru Romania, care acum patru ani obtinea aproape 8%, a fuzionat cu PNL. Varianta preferata si de Uniunea Fortelor de Dreapta, care a obtinut in 2000, 2,21 procente.

Inexistent in peisajul politic este si PUNR, care la alegerile de duminica a reusit 1,21%, scazand la jumatate fata de alegerile din 2000 si dovedindu-se astfel ca partidul nu-si mai justifica existenta. Ecologistii, care in marea majoritate a tarilor europene sunt al treilea partid si au rol important in formarea majoritatilor, in Romania sunt inexistenti.

Federatia Ecologista din Romania, care nici in 2000 nu a avut performante notabile (393 mandate in consiliile locale si 14 mandate in cele judetene), acum practic nu mai exista, fuziunea cu Actiunea Populara condusa de Emil Constantinescu fiindu-i fatala.

Nou-nascutii politici, morti din fasa

Actiunea Populara (AP) si Forta Democrata din Romania (FDR) sunt partide care nu au implinit inca un an si care au participat prima data la un scrutin electoral. Desi sunt construite in jurul unor figuri marcante prin functiile pe care le-au ocupat - fostul presedinte Emil Constantinescu si respectiv Petre Roman - cele doua noi partide nu au reusit sa convinga electoratul.

AP a obtinut 1% voturi pentru Consiliile Judetene si 1,24% pentru cele locale, iar FDR 0,8 % respectiv 1,31%. Aceasta prestatie scoate practic de pe scena politica si partidele, si pe liderii lor a caror trista notorietate se pare ca i-a impiedicat sa atinga pragul.

Un nou venit mai special este Partidul Noua Generatie (PNG) care a preluat numele unui partid ce a candidat in 2000, dar si-a schimbat lideri si tintele. In 2000, cu Viorel Lis in frunte, PNG a obtinut 0,36 procente, doua mandate pe tara in Consiliile Judetene. In 2004, sub presedintia lui Gigi Becali, PNG a crescut la 1,90 %, dar rezultatul este, de asemenea, mult sub prag.

PUR a trecut la statutul de "parlamentar"

Revelatia turnirului electoral de la 6 iunie este Partidul Umanist Roman. Cvasiinexistent in iunie 2000, cand abia a adunat 2,20 la suta din voturi, intrat in Parlament in toamna aceluiasi an sub pulpana PSD, PUR se anunta, in 2004, un actor important pe scena politica.

Procentul de 6,25% dintre cetatenii prezenti duminica la urne, care au pus stampila pe balanta umanista, plaseaza partidul lui Dan Voiculescu in postura de a inclina in favoarea uneia din cele doua tabere (PSD, de o parte, PNL-PD, de cealalta) balanta majoritatii in consiliile judetene.

Totusi, intrucat PUR a urcat in sondaje dupa ruptura cu partidul de guvernamant, este de asteptat ca Voiculescu sa mearga pe mana Opozitiei si sa incheie cu tandemul liberal-democrat proto-coale de colaborare la nivel local.