Abia la un salariu de 23 milioane de lei se cistiga un milion

Asa-zisa reducere a fiscalitatii anuntata de Mihai Tanasescu, ministrul finantelor, la inceputul saptaminii, e praf in ochi, sustin oamenii de afaceri.

Dupa ce s-au dezmeticit si au facut calcule, oamenii de afaceri romani au constatat ca propunerile Finantelor nu sint aplicabile economiei reale, sint simple incercari de cumparare a electoratului si sfirsesc prin a umple buzunarele statului, a declarat ieri Marian Petre Milut, seful Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR).

“Noile masuri, pe linga faptul ca incearca sa cumpere electoratul, nu sint o solutie pentru oamenii de afaceri din Romania”, a spus Milut.

“Incurajeaza munca la negru!”

Intreprinzatorii reproseaza Finantelor ca au pastrat o fiscalitate brutala pe forta de munca, incurajind, astfel, munca la negru, deoarece o scadere a impozitelor cu 1-2 procente nu acopera nici macar riscul de inflatie. “Nu mai putem fi prostiti la infinit.

Noul sistem de taxare, propus pentru 2005, va aduce in buzunarele romanilor cu 1-2% mai multi bani decit pina acum, dar e insuficient pentru a acoperi cresterea preturilor”, a declarat Milut. Din calculele UNPR reiese ca, la un salariu net de 2.490.000 lei, cresterea salariala va fi de 34.000 lei, deci cu putin peste un punct procentual.

“Abia de la un salariu net de 23 de milioane lei, care corespunde unui brut de 40 milioane lei, cistigul este de un milion, ceea ce este oricum sub inflatie. Cu o astfel de grila de impozitare, guvernul nu face altceva decit sa incurajeze munca la negru”, a mai spus Petre Milut. In opinia sa, cota maxima de impozitare este la un nivel cu mult mai mare decit cel existent in alte tari.

In Bulgaria, cota maxima este de 29% si se aplica unui venit anual de 3.800 euro, in Cehia este de 32%, la un venit de 11.000 euro, in comparatie cu Romania, unde cota maxima de 38% se aplica la un venit anual de trei ori mai mic, 4.350 euro (365 euro/luna). Membrii patronatului au propus o noua grila de impozitare, preluata dupa modelul american, care se bazeaza pe cinci trepte.

Asa-zisa reducere a TVA de la 9% la 5% pentru manuale scolare, carti si proteze pare a fi recunoasterea unui esec, deoarece preturile acestora au explodat. “Sigur ca e laudabila aceasta propunere. Dar tot ei au urcat cota de la zero la 9%, iar acum vin si spun ca e o mare realizare ca o reduc la 5%”, a afirmat seful UNPR.

Reprezentantii patronatelor sustin ca guvernul administreaza taxa pe valoare adaugata la cote mai mari decit alte tari europene. Ei sustin ca pentru publicatii, produse alimentare si exporturi, cota TVA trebuie diminuata dupa modelul existent in majoritatea tarilor europene.

In Norvegia este cota zero pentru exporturi, ziare si carti, iar la alimente se aplica o cota redusa de 12%, de la o cota-standard de 19a. In Marea Britanie, cartile, ziarele, revistele, exporturile si transporturile sint scutite de TVA, in vreme ce in Elvetia este o cota de numai 3,6% pentru turism, carti, ziare si reviste.

Patronatul cere 14% impozit pe profit

Scaderea impozitului pe profit de la 25% la 19% ii nemultumeste pe membrii patronatului intrucit e corelata cu cresterea impozitului pe dividende de la 10% la 15%. “Patronii nu-si vor reinvesti profitul atita timp cit sarcina fiscala se mentine la un nivel foarte mare, ajungind la un total de 34%”, sustin reprezentantii patronatului.

De altfel, ei propun stabilirea unei cote de impozitare pe profit de 14% si mentinerea propunerii de 15% la impozitul pe dividende, astfel incit sa se ajunga la o sarcina fiscala de 29%. “Aceasta valoare e un prag psihologic pentru investitori. Abia atunci patronii vor fi motivati sa reinvesteasca”, e de parere presedintele UNPR.

El mai sustine ca lipsa unei diferentieri intre investitorii rezidenti si cei nerezidenti este o alta problema a Codului Fiscal pentru 2005, care va duce la reorientarea investitiilor romanesti spre alte tari: “Nu poti impozita la fel atit rezidentii, cit si nerezidentii. Primii ar trebui sa beneficieze de deductibilitati mai mari”.

Propuneri de impozitare pentru 2005

Modelul Ministerului Finantelor Publice:

1. 14% pentru veniturile lunare impozabile de pina la 2,7 milioane lei.

2. pentru veniturile cuprinse intre 2.700.001 - 14.500.000 lei se aplica un impozit de 378.000 lei plus 26% din ce depaseste 2,7 milioane lei.

3. veniturile impozabile mai mari de 14,5 milioane lei impozitate cu 3.446.000 lei, plus o cota de 38% din ce depaseste 14,5 milioane lei.

Propunerea UNPR

Grila preluata dupa modelul american

1. impozit de 11% pentru salariile sub 3 milioane lei

2. 15% pentru salariile cuprinse intre 3 - 12 milioane lei

3. 22% pentru salariile cuprinse intre 12 - 25 milioane lei

4. 29% pentru salariile cuprinse intre 25 - 50 milioane lei

5. 38% pentru cele care depasesc 50 milioane lei.