Absolventii claselor a VIII-a care au sustinut testele nationale au putut afla, sambata, ce rezultate au obtinut. Potrivit datelor preliminare furnizate de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, la nivelul Capitalei, rata de promovabilitate a fost 77%, cu aproximativ trei procente mai mare fata de anul trecut.

Elevii din judetul Suceava au obtinut rezultate foarte bune, avand in vedere ca rata de promovabilitate a fost 90%. Printre judetele in care rata de promovare a testelor nationale a fost peste 80% se numara Arad, Bihor, Neamt, Hunedoara si Botosani. La polul opus s-a situat judetul Mehedinti, cu cea mai scazuta rata de promovabilitate, numai 68%.

Dupa incheierea examenelor si afisarea rezultatelor preliminare, o alta etapa ce le-a dat batai de cap elevilor si parintilor a fost depunerea contestatiilor.

La nivelul Capitalei, au fost depuse 5507 contestatii, 2971 la limba si literatura romana, 1402 la matematica, 581 la istorie si 505 la geografie, iar, conform precizarilor ISMB, numarul contestatiilor depuse a fost cu aproximativ o mie mai mic fata de anul trecut.

Dupa reevaluarea lucrarilor contestate, maine vor fi anuntate rezultatele finale obtinute la testele nationale, pentru ca, pe 23 iunie, inspectoratele scolare sa afiseze ierarhia absolventilor claselor a VIII-a in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, ca mijloc de orientare a elevilor in vederea completarii fiselor de optiuni pentru repartizarea computerizata.

Avand in vedere ca in unele judete au fost semnalate intarzieri in afisarea rezultatelor, ISMB a precizat, printr-un comunicat, ca profesorii care nu s-au descurcat tocmai bine nu vor mai fi implicati in activitati ce tin de organizarea si desfasurarea examenelor nationale.

Un astfel de caz s-a inregistrat in judetul Bistrita, unde peste 3500 de elevi si parintii lor au asteptat mai bine de sase ore afisarea rezultatelor la testele nationale. Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Bistrita-Nasaud, afisarea rezultatelor a fost intarziata din cauza oboselii persoanelor care au introdus datele in calculator.

Dupa multe ore de asteptare, un reprezentant al Comisiei de evaluare a lipit un afis prin care se anunta ca rezultatele vor fi cunoscute abia dupa ora 16.00, insa nici aceasta ora nu a fost respectata. Abia in jurul orei 18.00, elevii au putut afla daca si cu ce note au promovat testele nationale.

De asemenea, termenul de depunere a contestatiilor a fost prelungit cu sase ore, astfel incat elevii nemultumiti de note au putut contesta rezultatele pana la miezul noptii. In curtea liceului in care lucra Comisia de evaluare asteptau si profesorii delegati sa preia rezultatele si sa le duca in toate scolile din judet.

Sanda Nicolae, inspector general adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, responsabila de organizarea concursului, a declarat ca patru profesori vor fi sanctionati pentru ca nu au pastrat ritmul de lucru, interzicandu-li-se sa mai faca parte dintr-o comisie de examen in urmatorii cinci ani.