La privatizare stam bine, arieratele s-au mai redus, sustin reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Ieri, societatile Electrica, Termoelectrica, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud trebuiau sa transmita la MEC situatia incasarilor pe ultima luna, din care sa reiasa "asigurarea unui nivel inalt de colectare a facturilor". "Este ultima zi din luna (ieri - n.r.).

Asteptam ca societatile sa transmita datele, dupa care vom realiza un raport, care sa fie transmis Guvernului", ne-au precizat surse autorizate din minister, subliniind faptul ca "semnalele sunt pozitive". "Electrica se incadreaza in tinta propusa, si anume reducerea arieratelor cu 6,6%.

Noul mecanism a inceput sa dea roade", ne-a declarat Silviu Lucian Boghiu, directorul general al societatii. Astfel, marii datornici ai Electrica: Societatea Nationala pentru Imbunatatiri Funciare (SNIF) si SNCFR nu mai au datorii restante, achitand facturi de peste 300 de miliarde de lei, respectiv 1.000 de miliarde de lei. Si Distrigaz Nord si-a facut datoria.

"Ne incadram in tinta de reducere a arieratelor cu 6,6% pana la finele lunii iunie fata de 31 decembrie 2003. Fata de tinta propusa pe primele 6 luni ale anului, care prevedea un nivel al platilor restante de 2.510 miliarde lei comparativ cu 2.687 miliarde lei la finele anului trecut, Distrigaz Nord preconizeaza o diminuare a platilor restante pana la 2.

440 miliarde lei", ne-a declarat directorul general Virgil Metea. Potrivit datelor preliminare, creantele restante vor fi reduse pana la un nivel de 1.853 miliarde lei fata de 1.984 miliarde lei cat se inregistra in decembrie 2003, a adaugat el. Si societatile Distrigaz Sud si Termoelectrica vor raporta reducerea arieratelor.

Ieri se lucra de zor la situatii, care au fost transmise la minister pana la sfarsitul programului de lucru, dupa cum sustin reprezentanti ai companiilor vizate. "La societatile Termoelectrica, incasarile sunt mai bune, dar nu se ridica la nivelul asteptarilor", spun surse autorizate.

Cum au reusit marii datornici sa achite datorii restante? Societati precum SNCFR au primit bani de la buget, cu care si-au platit datoriile la Electrica. Aceasta, la randul sau, s-a achitat fata de Termoelectrica, care si-a platit darile la buget. Astfel, banii s-au intors de unde au plecat si autoritatile pot raporta la Bruxelles indeplinirea promisiunilor.

Reteta este veche si a dat mereu rezultate. La capitolul "Privatizare", lucrurile stau mai bine. Negocierile pentru privatizarea Petrom, Electrica Oltenia si Moldova, Distrigaz Nord si Sud sunt in grafic, aflam de la responsabilii cu privatizarea din Ministerul Economiei.

Iar privatizarea companiilor Electrica Banat si Dobrogea este ca si finalizata, fiind necesara doar aprobarea Guvernului in acest sens. Raportul asupra stadiului indeplinirii promisiunilor facute oficialilor europeni va fi dat de insusi premierul Nastase, care se va deplasa la Bruxelles in acest scop la jumatatea lunii iulie.