Mai mult de jumatate dintre familiile din Romania nu reusesc sa isi acopere nici macar cheltuielile curente cu veniturile lunare pe care le obtin din diverse surse, potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Statistica. Pentru ca au venituri insuficiente, peste 32% dintre romani obisnuiesc sa se imprumute de la apropiati, iar 20% au nevoie de ajutor financiar din partea rudelor.

Asa se face ca mai putin de jumatate dintre gospodariile din Romania traiesc pe propriile picioare, fara sa aiba nevoie de ajutor. Cei care nu apeleaza la rude sau la prieteni presteaza munci suplimentare. 16% din populatia apta de munca recurge la aceasta metoda de majorare a veniturilor. In plus, peste 15% dintre gospodarii apeleaza la economii.

Numai 37% din totalul gospodariilor din tara au putut face fata cheltuielilor din surse financiare proprii pe parcursul anului trecut, arata studiul. Raportat la anul 2002, ponderea celor care se pot intretine din banii castigati a crescut cu patru puncte procentuale.

Din sase someri, doar unul isi poate intretine familia. Acelasi lucru il poate spune un pensionar din trei. Dintre salariati, jumatate au raspuns ca fac fata cheltuielilor. Bine se descurca, evident, patronii, 82% dintre acestia declarand ca le sunt suficiente veniturile pentru intretinerea casei.

Inlocuirea mobilei uzate este o investitie pe care si-o permit numai 3,7% dintre cei care sustin ca au bani suficienti pentru a se intretine, iar 10,2% dintre familii au fonduri pentru a-si achizitiona aparatura electrocasnica, in vreme ce pentru concediu nu au bani decat 14% dintre romani.

De asemenea, statisticile arata ca romanii isi permit mai degraba sa cumpere o carte, un ziar sau o revista decat sa mearga la spectacole. Peste 30% dintre familii au bani sa cumpere carti sau reviste, in timp ce pentru 88% dintre familii vizionarea unei piese de teatru, concert sau film a devenit imposibila.

Lipsa banilor ii transforma pe romani in rau-platnici, astfel ca peste 40% dintre familii nu isi pot achita la timp serviciile legate de intretinerea locuintei, iar 22% dintre ei au restante la plata facturilor de energie electrica.

Veniturile medii realizate de un roman intr-o luna sunt aproximativ egale cu cheltuielile, arata studiul. O familie castiga in medie, anul trecut, putin peste 7,9 milioane de lei pe luna, iar o persoana - 2,8 milioane de lei, in timp ce cheltuielile medii lunare intr-o familie se ridicau la 7,8 milioane de lei, iar cele aferente unei persoane ajungeau la peste 2,7 milioane de lei.

In consecinta, o familie putea economisi in medie 137.000 de lei lunar. Aceasta exceptand situatia familiilor de someri, unde cheltuielile depasesc in medie cu 11% veniturile.

In bugetul unei familii, 57,5% dintre venituri au ca destinatie bunurile alimentare, furnizorii de energie termica si electrica si asociatia de locatari. De asemenea, 12% dintre venituri sunt alocate pentru plata taxelor si impozitelor si numai 1,6% din banii incasati sunt investiti.