Mai-marilor PSD nici prin cap nu le-a trecut ce se va alege din marea lor campanie de ctitorit biserici, ridicat statui, sarbatorit figuri istorice, aniversari de cifre rotunde sau patrate din trecutul unei localitati. Ei si-au imaginat ca poporul se va topi de iubire si admiratie si il va privi pe Adrian Nastase ca pe un voievod, iar pe Ion Iliescu ca pe un trimis al Domnului.

Ei se gindeau ca Romania va fi inundata de recunostinta. De admiratie si fericire. Si intr-o asemenea stare de muta admiratie giscareasca fata de PSD, toti se vor grabi sa introduca in urne votul binefacator.

Altfel de ce ar fi facut PSD-ul atitea aniversari? De ce a aruncat cu banii ca si cu grauntele la vrabii? Ce credeti ca asteptau cei care i-au strecurat sub pixuri lui Ion Iliescu si lui Adrian Nastase hirtiile cu sarbatorirea lui Stefan cel Mare? Voturi, iar nu scandal! Altfel, de ce ar fi alocat atitia bani?

Iata insa ca in locul recunostintei, in locul admiratiei, cei doi PSD-isti de frunte se mai aleg cu un scandal. Unul dintre cei mai respectati ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane ii face pe amindoi niste comunisti, niste ramasite ale trecutului.

Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Pimen, cel care in ciuda putinatatii sale trupesti s-a luptat ca un paraleu pentru restituirea proprietatilor bisericesti, sare acum in fata celor doi oameni de stat si ii califica in cele mai grele cuvinte. In interviul acordat ieri ziarului nostru, cei doi oameni politici sint trecuti direct in categoria sarlatanilor.

Geaba au incercat sa cadelniteze la mormintul lui Stefan, geaba au jucat teatrul aniversarilor patetice. IPS Pimen, fara complexul competitiei politice, fara teama cuvintelor alese cu grija, ii arde pe cei doi lideri ai grupului post-Ceausescu cu o simplitate cu care numai oamenii politici din tarile democratice au facut-o.

Pimen, fara nici un complex fata de un sef de stat si fata de un prim-ministru, ii defineste pe cei doi de-a dreptul socant. Unii chiar ar putea lua afirmatiile Inalt Prea Sfintitului drept cuvinte lipsite de masura. Dar sint destui romani care au suferit de pe urma confiscarii proprietatilor, care au suferit si in puscarii.

Acestora, cuvintele arhiepiscopului Pimen nu li se vor parea nedrepte. Dimpotriva, prea blinde. Si prea putine.

Ieri, Razvan Theodorescu, ministrul de resort, a incercat sa mai dreaga busuiocul. In loc sa se aleaga cu ceva, l-a infocat si mai tare pe arhiepiscop.

Daca Biserica Ortodoxa Romana, traditionala in supusenia sa, il mai sustine pe IPS Pimen sau nu, nici nu conteaza. Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a declansat un razboi ucigator, din care liderii PSD pierd mai mult decit din toate atacurile opozitiei.

Ce spune arhiepiscopul moldav se lipeste ca fierul rosu pe fruntile lui Iliescu si Nastase. Poate ca la Judecata de Apoi sa se mai poata gindi la scaparea de aceste cuvinte.