De la 1 ianuarie 2005, toate abatoarele mari vor fi obligate sa utilizeze un nou sistem de clasificare a carcaselor de porc, prin care vor fi introduse cinci mari categorii de calitate.

O data cu aplicarea sistemului EUROP (E - carne excelenta, U - foarte buna, R - buna, O - suficient de buna, P - buna), crescatorii de porci vor primi bani in functie de calitatea produsului pe care il vor furniza, iar procesatorii din industria de prelucrare a carnii nu vor mai putea „dicta“ preturile de comercializare a carcasei de porc.

„Comisia de clasificare a carcaselor va stabili un nivel de referinta mediu pentru continutul de grasime la carcasa de porc, iar preturile se vor forma in functie de acesta. Astfel, daca o carcasa are grasimea sub nivelul mediu, atunci carnea are o calitate mai buna, motiv pentru care si pretul va fi mai mare.

Daca grasimea depaseste nivelul mediu, atunci pretul de valorificare va fi mai mic“, ne-a declarat Mihai Visan, presedintele Comisiei de clasificare a carcaselor de porcine.

Potrivit acestuia, sistemul EUROP devine obligatoriu si pentru abatoarele unde sunt sacrificate sub 200 de animale pe an, incepand de la 1 iulie 2005.

80% din porci au grasime peste limite

Chiar daca sistemul EUROP va intra in vigoare in mai putin de jumatate de an, pana in acest moment nu a fost stabilit inca continutul mediu de grasime. „Peste 80% din porcii din tara se gasesc in gospodariile taranesti. Din pacate, la aceste animale, continutul de grasime este foarte mare, de peste 60%.

Pana cand nu vor fi depunctati puternic la pret din cauza grasimii, cu siguranta ca nici un crescator nu va imbunatati calitatea carcaselor“, a mai spus Visan.

Europa si-a modificat preferintele

In ceea ce priveste limitele medii de grasime in statele europene, reprezentantul comisiei sustine ca acestea sunt stabilite separat, de fiecare stat in parte.

„In Franta, limita este de 54%, insa in Danemarca, unde este considerat porc de calitate numai cel fara grasime, nivelul mediu admis este de 59%“, a mai spus Mihai Visan.

Pe de alta parte insa, reprezentantul Comisiei de clasificare ne-a declarat ca preferintele europenilor s-au modificat, acestia reorientandu-se spre carnea de porc cu grasime. „Cursa pentru porcul cat mai slab se pare ca s-a cam oprit. Potrivit studiilor de specialitate, lipsa grasimii poate avea efecte negative asupra calitatii carnii“, a conchis Mihai Visan.