Imaginati-va urmatorul scenariu cit se poate de posibil: cetateanul X din Bucuresti, cu apartament, masina si salariu bunicel, neinteresat neaparat de politica, dar destul de bine informat pentru ca citeste ziare si asculta talk-showuri, enervat de coruptia si aronganta PSD, drept pentru care l-a votat pe Basescu la locale, intentioneaza sa faca o alegere rationala la urne, sa nu isi risipeasca

votul si sa aleaga Alianta D.A desi nu ii sint neaparat simpatici liberalii si democratii.

Acest cetatean statistic ar merge la vot pentru a pune stampila pe o lista la Senat, cu urmatorii (daca presa are dreptate): Musca Mona (o doamna foarte simpatica, vorbeste dragut si stie ce spune, a vazut-o la televizor, buna alegere); Antonescu Crin (parca a fost ministru, nu a auzit nimic de rau de el), Cinteza Mircea (ii suna cunoscut, dar nu stie de unde sa-l ia) si Catarama Viorel (ce?!

asta?! parca disparuse? o fi dat banii furati inapoi? Catarama senator cu votul lui?! Saraca Mona!).

Bine informat politic, stie despre Catarama ca este agramat ca Vanghelie, imbogatit suspect ca Iacubov, arogant ca Nastase si are legaturi cu fosta Securitate ca o multime de alti politicieni pe care nu ar trebui sa ii vada pe liste.

Ramas cu stampila in aer, cetateanul statistic X o va aplica sau nu acolo unde dorise, dar va ramine cu un gust amar in gura: un vot rational are uneori propria sa perversitate morala. Simpaticul cetatean X este practic victima unui abuz: Theodor Stolojan, poarta personal raspunderea pentru suferinta sa psihica.

Si asta pentru ca presedintele PNL este legatarul valului de simpatie stimulat de dorinta de schimbare, tandemul sau cu Basescu intruchipeaza alternativa si asta inseamna enorm de mult intr-o politica personalizata cum este inca cea din Romania.

Nu este clar cum de a ajuns Viorel Catarama pe lista, si inca intr-o pozitie care nu ii asigura neaparat succesul, dar l-ar putea face senator daca bucurestenii din clasa de mijloc ca domnul X se vor mobiliza la vot asa cum au facut-o la locale (culmea perversitatii: cu cit mai multi bucuresteni vin sa voteze anti-PSD cu atit are mai multe sanse Catarama).

Ca sa completam scenariul: daca Alianta va avea aceasta lista (completata cu cine stie ce nume de la PD), iar PSD, care se pricepe sa iasa cu oameni spalati cind e nevoie va avea la Bucuresti o lista de gen: Geoana, Ponta, Severin? Ce va face votantul nostru? Orisicit, pe linga Catarama acesti pesedisti par academicieni.

Liberalii au avut un sistem de punctaj complicat pentru a accesul pe liste, in care contau educatia, notorietatea, activitatea parlamentara etc.

Cum a ajuns Viorel Catarama sa adune punctele necesare? Ce activitate parlamentara de interes public a avut pina in 2000? A contat in vreun fel si exprimarea minimala corecta in limba romana? Nu s-au scazut puncte pentru imaginea publica dezastruoasa si implicarea in inginerii financiare?

Nu mi-e prea clar ce cauta acest multimilionar suspect in parlament? Marile afaceri nu se fac acolo ci la guvern. Imunitatea nu iti mai este asigurata. Dar, ma rog, asta e problema lui, problema Aliantei si a domnului Stolojan este ca isi santajeaza votantii sa-l propulseze in parlament sau sa isi risipeasca voturile cu un partid mic.

Iar problema cetateanului X este ca il va vedea la televizor si ii va spune unchiului de la tara venit in vizita: uite, asta e senatorul meu!

Cristian Ghinea