REGLEMENTARE De la 31 decembrie 2006, reclamele la tutun vor fi interzise prin lege

Amenzi de pana la 25 de milioane pentru publicitatea la tigari

Producatorii de tutun care fac publicitate produselor lor sau care sponsorizeaza diverse evenimente sau activitati risca o amenda contraventionala cuprinsa intre 25 si 50 de milioane de lei, s-a hotarat in sedinta de Guvern. Prevederile actului normativ vor intra in vigoare incepand cu 31 decembrie 2006.

De asemenea, distribuirea gratuita a produselor din tutun in contextul sponsorizarii unor evenimente, cu scopul de a promova direct sau indirect astfel de produse, se sanctioneaza cu amenda ce poate varia intre 5 si 10 milioane de lei. Daca contravenientul este elev sau student, dar are peste 18 ani, amenda se poate converti in munca in folosul comunitatii pe o perioada de 50 de ore.

Contravenientii minori vor fi obligati sa munceasca in folosul comunitatii 25 de ore. Potrivit actului normativ, producatorii de tigari nu au voie sa isi promoveze produsele prin reclame difuzate in presa scrisa, cinematografe, prin intermediul panourilor publicitare sau prin servicii ale societatilor informationale.

Totodata, este interzisa folosirea marfurilor de tutun pe produse sau servicii altele decat cele din industria tutunului. Nu in ultimul rand, legea interzice vanzarea de dulciuri sau jucarii destinate copiilor si fabricate cu intentia evidenta de a da produsului sau ambalajului asemanarea cu un tip de produs din tutun.

Producatorii de tigari isi pot face cunoscute produsele numai prin reclame ce pot aparea in publicatii destinate in mod exclusiv profesionistilor din domeniul industriei tutunului si in publicatii ce nu au fost editate ori tiparite in Romania sau intr-un stat membru al Uniunii Europene si nici nu sunt destinate in principal pietei romanesti sau celei comunitare.

Mai este permisa publicitatea produselor din tutun prin servicii ale societatii informationale.