Relatiile dintre Chisinau si Tiraspol raman tensionate, iar cele doua administratii, moldoveana si transnistreana, nu au gasit inca o solutie de compromis la criza scolilor romanesti, in contextul in care maine expira ultimatumul pe care regimul separatist l-a dat scolilor cu predare in grafia latina pentru a-si prezenta actele in vederea inregistrarii lor.

Daca acest lucru nu se va intampla pana la 15 august, Liceul romanesc "Alexandru cel Bun" si scoala-internat din oras vor fi luate cu asalt de catre fortele speciale transnistrene. Totodata, Militia transnistreana a cerut declansarea urmaririi penale impotriva parintilor si profesorilor de la liceul moldovenesc din Rabnita care s-au opus inchiderii institutiei.

Administratia separatista a anuntat ca scolile moldovenesti, cu predare in baza grafiei latine, sunt, de fapt, romanesti si, tocmai de aceea, problema functionarii lor poate deveni un subiect de discutie intre Transnistria si Romania.

UE si Ucraina ii cer lui Smirnov sa fie conciliant

Oleksandr Motek, reprezentantul special al presedintelui Ucrainei pentru problema transnistreana si, totodata, primul adjunct al ministrului de externe pe probleme de integrare europeana, a declarat in timpul intrevederii cu ministrul moldovean al reintegrarii Vasile Sova si cu liderul transnistrean Igor Smirnov ca Ucraina cheama partile sa se abtina de la orice actiuni care ar putea conduce la

destabilizarea situatiei din Transnistria si la influentarea negativa a vietii oamenilor ce traiesc pe ambele maluri ale Nistrului.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev, citat de Radio Libertatea, a informat ca Ucraina si Uniunea Europeana cheama autoritatile din autoproclamata Republica Transnistreana sa permita, incepand de maine, realuarea activitatii scolilor cu predare in "limba moldoveneasca".

Tiraspolul, o adevarata fortareata

Criza transnistreana s-a declansat dupa ce autoritatile separatiste au decis inchiderea scolilor cu grafie latina, incepand cu data de 1 iulie. Zeci de militieni au patruns in unele scoli romanesti de pe teritoriul transnistrean si au pus sechestru pe bunurile lor. Pentru a-si salva scolile, zeci de elevi si profesori s-au baricadat in Liceul Alexandru cel Bun si la scoala-internat din Tighina.

Autoritatile de la Tiraspol au amenintat aceste institutii ca, daca nu primesc inregistrare pana la 15 august, vor fi luate cu asalt de politisti. In contextul situatiei tensionate, Tiraspolul s-a transformat intr-o adevarata fortareata.

Strazile sunt supravegheate de militieni inarmati, pregatiti sa lupte in cazul in care va izbucni un conflict intre regimul transnistrean si autoritatile de la Chisinau. Soldatii rusi din cadrul Armatei a 14-a sunt si ei prezenti la datorie pe strazile Tiraspolului. OSCE urmareste cu ingrijorare evolutiile legate de reglementarea conflictului transnistrean.

"Agentiile ONU sunt ingrijorate de siguranta si sanatatea copiilor de la orfelinatul din Tighina, care sunt in pericol."

ONU: Copiii din Tighina sunt in pericol!

Agentiile ONU in Republica Moldova si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu situatia tensionata in jurul scolilor romanesti din Transnistria, condamnand decizia autoritatilor autoproclamatei republici transnistrene, in urma careia multi copii au fost lipsiti de dreptul la studii in limba materna.

Intr-o declaratie difuzata miercuri presei, semnata de coordonatorul rezident al Natiunilor Unite in Moldova, Giovanna Barberis, se arata ca "agentiile ONU sunt ingrijorate de siguranta si sanatatea copiilor de la orfelinatul din Tighina, care sunt in pericol".

"Copiii trebuie sa-si continue studiile in baza grafiei latine, sa-si exercite dreptul la educatie in limba materna si sa frecventeze scoala in corespundere cu Conventia ONU cu privire la drepturile copilului. Facem apel la ambele parti sa solutioneze imediat acest conflict, astfel incat copiii sa nu piarda nici o zi de scoala".

Agentiile ONU in Moldova insista asupra reluarii imediate a livrarilor de apa si electricitate la orfelinatul din Tighina pentru a evita deteriorarea sanatatii copiilor si a conditiilor sanitare care ar putea provoca o eventuala epidemie.

Reprezentant al OSCE, retinut la Tighina

Dupa ce miercuri, scoala-internat din Tighina a fost inconjurata de militienii transnistreni, care au interzis accesul lucratorilor scolii in incinta institutiei de invatamant, autoritatile de la Tiraspol i-au retinut, de asemenea, si pe reprezentantii Misiunii OSCE in Moldova si pe reprezentantii Ministerului Reintegrarii de la Chisinau.

Reprezentantii Misiunii OSCE, sositi la fata locului de dimineata pentru a aduce copiilor hrana si apa, nu au fost lasati sa o faca decat abia spre dupa-amiaza. Solicitat sa comenteze actiunile militienilor, Klaus Neukirch, purtatorul de cuvant al Misiunii OSCE in Moldova, a declarat pentru Agentia Flux ca acest comportament al autoritatilor transnistrene este inadmisibil.

La randul sau, Vasili Sova, ministrul moldovean al reintegrarii, a declarat ca situatia se agraveaza din moment ce, in ultimele zile, militia transnistreana creeaza obstacole in calea celor care doresc sa viziteze scoala-internat din Tighina.

Chisinaul suspenda aplicatiile militare

Republica Moldova va suspenda aplicatiile militare ale unitatilor de artilerie din cadrul armatei nationale, pentru a nu spori tensiunile din regiunea transnistreana, a anuntat, joi, Ministerul moldovean al Apararii, citat de BASA-Press.

Ministerul Apararii a luat aceasta decizie ca urmare a "numeroaselor articole aparute in presa in scopul de a dezinforma opinia publica cu privire la o presupusa mobilizare a subunitatilor armatei nationale in imediata vecinatate a zonei de securitate, cu intentia de a folosi forta militara" impotriva Transnistriei, se arata in comunicatul institutiei.

Aplicatiile suspendate au fost incluse in planul de pregatire militara al armatei inca din noiembrie 2003 si ar fi trebuit sa se desfasoare in urmatoarele zile, la poligonul militar de la Bulboaca, situat la aproximativ 25 de kilometri de Tighina, oras controlat de administratia transnistreana.

MAE: Tiraspolul incalca flagrant cele mai elementare norme de Drept

Autoritatile romane condamna cu fermitate recentele masuri ale separatistilor de a interzice accesul reprezentantilor Misiunii OSCE din Moldova in scoala-internat de la Tighina, impiedicand astfel furnizarea de alimente si apa pentru cei 75 de copii orfani aflati in incinta scolii, se arata intr-un comunicat de presa al MAE, dat, ieri, publicitatii.

Ministerul Afacerilor Externe roman solicita, prin urmare, incetarea de urgenta a agresiunii ilegale si nejustificate impotriva scolilor cu predare in grafie latina din regiunea Transnistria a Republicii Moldova.

In ce priveste recenta "oferta" publica a Tiraspolului de negociere a situatiei scolilor cu Romania, MAE precizeaza ca Romania va continua sa actioneze cu responsabilitate, alaturi de partenerii sai occidentali si impreuna cu ceilalti actori internationali implicati pentru gasirea unei solutii acestei crize, cu respectarea stricta a Dreptului international.

MAE roman reaminteste faptul ca aceasta criza a scolilor a fost declansata de asa–zisele autoritati de la Tiraspol, printr-o incalcare flagranta a celor mai elementare norme de Drept, a unor drepturi fundamentale ale omului, provocand o criza umanitara fara precedent in care sunt implicati, fara voia lor, sute de copii care nu doresc altceva decat sa-si exercite dreptul la educatie.