Cu trei vicepresedinti in plus, un expert in comunicare si o impartire echilibrata a portofoliilor, presedintele viitoarei Comisii Europene si-a format o echipa redutabila.

IRINA CRISTEA

Cateva inovatii, cateva surprize si prioritatea clara de a transforma Uniunea Europeana (UE) in cel mai important jucator de pe piata economica mondiala rezuma, in cateva cuvinte, echipa pe care presedintele viitoarei Comisii Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a prezentat-o joi la Bruxelles.

IMPLICAT. Portughezul nu s-a dat peste cap sa multumeasca pe toata lumea sau sa faca jocul marilor puteri. In schimb, a desemnat in posturile-cheie oamenii sai cei mai de incredere si a anuntat ca ii va monitoriza indeaproape. Asta spre deosebire, estimeaza comentatorii straini, de actualul detinator al sefiei Comisiei, italianul Romano Prodi.

Despre el se spune ca n-a stiut niciodata foarte clar ce se intampla in jurul lui si ce fac comisarii din echipa sa. Exact opusul a ceea ce pregateste Barroso, apreciaza aceiasi comentatori. El va prezida grupul comisarilor pe probleme economice, care vor coordona, practic, intarziata punere in practica a Agendei de la Lisabona, care se refera tocmai la saltul economic la UE, pana in 2010.

Tot el va prezida gru-pul de comisari care se va ocupa de relatiile internationale.

NOUTATI. In materie de surprize, insusi anuntul de joi a fost neasteptat. Nimeni nu se astepta ca Barroso sa puna la punct si sa faca publica formula Comisie inainte de 20 august. O alta surpriza o re-prezinta rolurile importante ce le revin, in Executivul european, tarilor mici, cum ar fi Balticele sau Cipru si Malta.

In ceea ce priveste inovatiile, Barroso a strans in juru-i cinci vicepresedinti ai Comisiei, fata de doi cati are presedintele in exercitiu. Ei sunt germanul Gunther Verheugen, suedeza Margot Wallstroem, francezul Jacques Barrot, italianul Rocco Buttigione si estonianul Siim Kallas.

Dintre cei cinci, Margot Wallstroem, care detine portofoliul Mediului in echipa lui Prodi, este viitorul comisar pentru Relatii institutionale si Strategie de comunicare si este singurul vicepresedinte care il va inlocui formal pe Barroso la reuniunile la care el nu poate participa.

POSTUL LUI VERHEUGEN. O alta numire multdiscutata este cea a actualului comisar pentru Extindere, Gunther Verheugen. Germanul a primit portofoliul Industriei si Intreprinderilor, destul de departe de cel de “supercomisar“ pe care si l-ar fi dorit Germania si care ar fi strans la un loc portofoliile ce tin de zona economica.

“Domnul Verheugen trebuie sa demonstreze acum ca nu este doar pudelul Guvernului german, mandatat sa protejeze interesele industriale ale tarii sale si sa inchida ochii la ajutoarele de stat si alte protectii acordate de Berlin firmelor sale“, a comentat Ann Metler, directoarea unui consiliu specializat pe Agenda de la Lisabona.

COMPONENTA COMISIEI EUROPENE

Viviane Reding, comisar pentru Societate de Informare si Media (Luxemburg), Laszlo Kovacs, comisar pentru Energie (Ungaria), Neelie Kroes, comisar pentru Concurenta (Tarile de Jos), Danuta Huebner, comisar pentru Politica regionala (Polonia), Dalia Grybauskaite, comisar pentru Programare Financiara si Buget (Lituania), Louis Michel, comisar pentru Dezvoltare si Ajutor umanitar (Belgia), Jacques

Barrot, vicepresedinte si comisar pentru Transport (Franta), Ingrida Udre, comisar pentru Taxe si Uniune vamala (Letonia).

Vladimir Spidla, comisar pentru Munca, Afaceri sociale si Egalitatea sanselor (Cehia), Rocco Buttiglione, vicepresedinte si comisar pentru Justitie, Libertate, Securitate (Italia), Olli Rehn, comisar pentru Extindere (Finlanda), Marcos Kiprianu, comisar pentru Sanatate si Protectia consumatorilor (Cipru), Siim Kallas, vicepresedinte si comisar pentru Afaceri administrative, Audit si Lupta

antifrauda (Estonia), Charlie McCreevy, comisar pentru Piata interna si Servicii (Irlanda), Mariann Fischer Boel, comisar pentru Agricultura si Dezvoltare rurala (Danemarca), Stravros Dimas, comisar pentru Mediu (Grecia).

Margot Wallstroem, vicepresedinte si comisar pentru Relatii institutionale si Strategie de comunicare (Suedia), Peter Mandelson, comisar pentru Comert (Marea Britanie), Benita Ferrero-Waldner, comisar pentru Relatii externe si Politica de invecinare europeana (Austria), Günther Verheugen, vicepresedinte si comisar pentru Industrie (Germania), Jan Figel, comisar pentru Educatie, Formare, Cultura

si Polilingvism (Slovacia), Janez Potocnik, comisar pentru Stiinta si Cercetare (Slovenia), Joe Borg, comisar pentru Pescuit si Afaceri maritime (Malta), Joaquin Almunia, comisar pentru Afaceri economice si monetare (Spania).