Aseara la Atena, in fata a 70.000 de spectatori si a miliarde de telespectatori, a luat startul a 28-a editie a Jocurilor Olimpice de Vara. 10.500 de sportivi din 202 tari se vor intrece timp de 19 zile la 28 de sporturi si 301 discipline. Romania e reprezentata de 100 de sportivi si are sanse bune sa obtina medalii.

De altfel, de-a lungul timpului, in sport, Romania se afla in clasamentele internationale mult deasupra altor parametri, cum sunt dezvoltarea economica sau calitatea vietii. Astfel, la ultima Olimpiada, la Sydney, in 2000, Romania a ocupat locul 11 intre natiunile lumii ca numar de medalii si puncte obtinute. La Atlanta in '96, locul 14. La Seul in '92, locul 19.

In vremea razboiului rece, Romania a ocupat la Los Angeles, in '84, chiar locul 2, dar asta fiindca fosta URSS si satelitii sai din Europa de Est au boicotat Jocurile Olimpice organizate de americani. Grecii, care gazduiesc Olimpiada - de ei inventata -, dupa 108 ani de la reluarea jocurilor moderne, au cheltuit 6 miliarde de euro pentru pregatiri.

Olimpiada a fost intotdeauna un prilej de spectacol grandios, transmis, gratie televiziunii, la scara planetara. Miliarde de oameni participa, bucurandu-se sau intristandu-se cand tara lor castiga sau pierde o medalie. Sunt mandri si infiorati de recunostinta pentru sportivi, atunci cand drapelul flutura pe cel mai inalt catarg.

Mai presus de orice, Olimpiada inseamna dorinta omului de a se depasi pe sine si este simbolul cel mai complet al seninatatii, pacii si sperantei intr-o lume mai buna.

Nici macar in vremea razboiului rece, cand pe pista de atletism, in bazinul de inot sau la barna de la gimnastica se infruntau adesea doua sisteme politice, n-a putut fi umbrita bucuria Olimpiadei, a sarbatorii care se intampla o data la patru ani.

Din nefericire, Olimpiada de la Atena, prima de dupa atacul de la 11 septembrie 2001, nu e menita sa aduca pacea - ramura de maslin fiind un simbol-cheie al Jocurilor Olimpice. Cutremurele ultimilor ani din politica internationala au marcat ca niciodata dupa al doilea razboi mondial actuala editie a marii competitii.

In loc sa fie un oras in sarbatoare, in ciuda haosului organizatoric, la care grecii sunt mesteri, Atena pare un oras asediat, iar Grecia o tara ocupata. 70.000 de politisti si agenti de paza, la care s-au mai adaugat 35.000 de militari, ii pazesc non-stop pe sportivi. In medie, fiecare atlet care a defilat la inceperea Jocurilor e protejat de 10 garzi.

Tehnologiile razboiului din secolul XXI sunt activate in aer, in apa si pe pamant, in jurul arenelor sportive, al porturilor si aeroporturilor, in incercarea de a preveni un atentat. 120 de rachete anti-aeriene Patriot sunt desfasurate in jurul Atenei, la Salonic si in insule din Marea Egee.

De la primirea ordinului vizand o amenintare aeriana in 15 secunde, Patriot poate dobori orice tinta in aer. Chiar daca e vorba de un avion de pasageri deturnat... Cerul Atenei e patrulat in permanenta de supersonicele NATO, serviciile de securitate monitorizeaza permanent traficul telefonic cu fir si fara, exista sute de detectoare de explozibil, iar 1.

300 de camere de luat vederi in spectrul vizibil si in infrarosu au fost adaugate in punctele sensibile. Centre de comanda si control uriase primesc incontinuu informatii despre tot ce misca in Grecia Olimpiadei. O sarbatoare a libertatii ajunge sa se desfasoare, practic, intr-un tarc urias. Nota de plata pentru securizarea Jocurilor a depasit 1,5 miliarde dolari.

Acum patru ani, la Sydney, inainte de 11 septembrie, costul nu depasise 240 milioane, iar la Atlanta, acum 8 ani, el a fost de numai 2,4 milioane. In mod traditional, pe perioada Jocurilor Olimpice, in toata lumea, cei implicati in conflicte declara armistitiu. Anul acesta, SUA au anuntat ca nu vor declara armistitiu in Irak.

La drept vorbind, acest lucru ar fi fost imposibil tinand seama de caracteristica conflictului de acolo in care inamicii nu au nume, nu au reguli, ci doar o furie oarba impotriva lumii reprezentate de America. Lumea se teme ca Olimpiada de la Atena este un prilej cum nu se poate mai nimerit pentru teroristi sa atace din nou. In aglomeratia stadioanelor, numarul victimelor ar fi urias.

Mai mult, Osama bin Laden a dat un ultimatum tarilor europene care au trupe in Irak si Afganistan, cerandu-le sa le retraga. In caz contrar, a amenintat ca vor fi atacate, acest lucru insemnand, ca de atatea alte ori, uciderea de civili nevinovati. Or, ultimatumul expira pe 15 august, imediat dupa inceperea Jocurilor Olimpice din Grecia - unul dintre leaganele Europei si al lumii intregi.

Actuala editie a Jocurilor Olimpice se desfasoara in conditii de razboi. Cei amenintati nu sunt doar sportivii si spectatorii nevinovati. Amenintata este intreaga randuiala a lumii libere, asa cum o stim astazi.

In acelasi timp insa, faptul ca Olimpiada are loc, faptul ca sportivi din 202 state, crestini, evrei, musulmani sau budisti, albi si negri, galbeni sau rosii participa, in ciuda amenintarilor, la o asemenea sarbatoare a fair-play-ului, infruntandu-se, dar strangandu-si mana la sfarsitul intrecerii, dovedeste ca la urma urmei, omenirea refuza sa se lase intimidata.

Intre altele, Olimpiada a ajuns sa reprezinte si o forma de lupta a lumii rationale impotriva flagelului secolului XXI - terorismul.