Instantele si Parchetele militare isi vor reduce numarul de angajati incepand cu 1 septembrie, a anuntat, ieri, ministrul justitiei, Cristian Diaconescu, in cadrul unei conferinte de presa. "Este necesar ca instantele si Parchetele militare sa parcurga, la randul lor, un proces de restructurare si reforma, inclusiv prin redimensionarea efectivelor.

Aceasta, ca urmare a reducerii volumului de activitate al acestor institutii, in contextul in care efectivele armatei au fost diminuate, iar, prin demilitarizarea politiei, judecarea infractiunilor comise de politisti au fost trecute in competenta instantelor civile", a spus ministrul Diaconescu.

Decizia de reducere a fost luata printr-o hotarare de guvern aprobata pe 15 iulie si care va intra in vigoare la 1 septembrie. Prin aceasta decizie, Directia Instantelor Militare isi va reduce personalul cu zece locuri de magistrati si 15 posturi de personal auxiliar de specialitate, administrativ si de serviciu.

Totodata, vor fi reduse cu 25 de posturi de magistrati si cinci locuri de personal auxiliar de specialitate, administrativ si de serviciu, schemele de la Parchetele militare si de la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Potrivit expunerii de motive a Ministerului Justitiei, in ce priveste elaborarea Legii de organizare si functionare a instantelor si Parchetelor militare, "o data cu adoptarea legilor privind organizarea judiciara, statutul magistratilor si Consiliul Superior al Magistraturii, este necesara si o noua organizare a instantelor si parchetelor militare, in acord cu principiile de reforma a

justitiei si cerintele Uniunii Europene, in sensul diminuarii rolului justitiei militare". Justitia militara trebuie sa fie organizata si sa functioneze strict ca o componenta specializata a autoritatii judecatoresti, cu jurisdictie numai asupra sistemului militar si doar cu privire la faptele penale comise de militari in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu.