Isi scoate tricoul si jubileaza. Zenga il imbratiseaza, dupa care urmeaza Radoi, Florentin Dumitru, Neaga si toti ceilalti. Andrei Cristea e eroul Stelei in cel mai important meci al Diviziei A. Derby-ul cu Dinamo. Galeria il cheama la salut. Se duce si scandeaza impreuna cu ei. Se intoarce spre vestiar, nu inainte de a ingenunchea si de a-si face cruce. Ii dau lacrimile. Sint de bucurie.

Intra in vestiar. Pune mina pe telefonul mobil si formeaza acasa, la Bacau. Raspunde tatal sau. "Andrei, sint mindru de tine". "Tata, le-am bagat mortu-n casa la astia de la Dinamo. Sa fi vazut ce bucurie le-am adus suporterilor. Simt cu adevarat ca sint fotbalist, e cel mai important gol al vietii mele. Sint fericit".

"Era sa ma arunc pe geam de fericire"

Tatal sau a povestit ieri cum "era sa ma arunc pe geam de fericire cind am vazut ca a marcat fiul meu. Am spart pahare, iar la serviciu toti colegii m-au felicitat. E extraordinar, baiatul meu a decis cel mai tare derby al fotbalului romanesc".

Andrei Cristea a plecat de la stadion la 22:30. S-a dus acasa, intr-un apartament oferit de club in centrul orasului si a dat drumul la televizor. Si-a revazut golul, a baut un pahar de vin si a trebuit sa-si bage telefonul la incarcat pentru ca felicitarile nu se mai opreau. Ieri de dimineata, primul drum l-a facut la chioscul de ziare. Si-a cumparat presa si a savurat elogiile.

La 13:00 s-a prezentat la stadion si apoi a plecat alaturi de colegi la Marriott, unde Gigi Becali a oferit o masa in cinstea victoriei din Stefan cel Mare, victorie plecata din bocancul celui pentru care Steaua a platit 500.000 de dolari ca sa-l aduca in Ghencea.

20 de ani este virsta lui Andrei Cristea, atacantul Stelei fiind cel mai tinar fotbalist de pe teren in derby-ul de duminica seara

CULISE

Blocat la echipa nationala?

Selectionat in echipa nationala de tineret pentru meciul de saptamina trecuta cu Finlanda, Andrei Cristea a fost lasat pe banca de rezerve, Nicolae Manea preferindu-i pe rapidistul Burdujan si pe brasoveanul Surdu. "Important e sa joc la Steaua", a spus iritat Cristea in urma cu o saptamina.

Declaratia lui tradeaza faptul ca in cercurile ros-albastrilor exista suspiciunea ca fostul bacauan este blocat de fratii Becali la loturile reprezentative pentru ca, prin transferul sau in Ghencea, jucatorul urmeaza sa rupa contractul de impresariere cu firma lui Ioan si Victor Becali.

In iarna, cind Sechelariu a refuzat sa-l lase pe Cristea in Giulesti, prieteni ai fotbalistului sustin ca presedintele de atunci al Rapidului, Ioan Becali, l-ar fi sunat pe Cristea si l-ar fi amenintat: "Ai grija, daca accepti sa te duci in alta parte, nu o sa mai ajungi in viata ta in echipa nationala". y Dan Udrea

Regretul lui Cristea

In momentul cind a venit la Steaua, Andrei Cristea a spus ca "fac un pas urias spre echipa nationala", dupa care a dezvaluit marele regret al sau. "Anul trecut, cind eram in Cipru cu lotul reprezentativ, m-am intilnit in holul hotelului cu Hagi. Mi-a intins mina si am dat noroc. Nu puteam sa cred ca la 19 ani dau mina cu un asemenea fotbalist. Am insa un regret legat de Hagi.

N-am putut niciodata sa-l vad din tribuna jucind, l-am urmarit doar la televizor", a declarat atunci Cristea. y Dan Udrea

"Zenga a facut o schimbare extraordinara si Andrei Cristea a marcat la prima atingere de balon. L-am vrut la Rapid, acum l-as dori la Sportul pentru ca e un jucator de exceptie. A dovedit-o duminica"

Dan Petrescu, antrenor Sportul

"Principala sa calitate este viteza de reactie, pe care nu o are in acest moment nici un fotbalist din Divizia A. Dribleaza ca nimeni altul in regim de viteza si in scurt timp va fi titular in echipa nationala"

Gheorghe Poenaru, antrenorul care l-a promovat pe Cristea in Divizia A

Sabau i-a spus ca va ajunge mare

La distanta de doar citeva luni, avea sa joace pentru prima oara ca titular. Pe stadionul Giulesti. Sabau, care n-a putut evolua in acel meci, a urmarit partida din spatele portii si Cristea i-a sarit in ochi. "Cine e pustiul asta? Excelente calitati de fotbalist! Are forta in picioare, centrul de greutate e jos, mobilitate mare. Citi ani are?", a intrebat atunci Sabau. "18 ani si ceva".

"Ooo, baiatul asta va ajunge mare!", a incheiat Sabau, care l-a asteptat atunci dupa meci si i-a spus ca "daca o sa-ti vezi de treaba in continuare, n-ai voie sa nu ajungi la o echipa mare". y Dan Udrea

TRASEUL LUI CRISTEA

1 iunie 2002 - debut in Divizia A (FCM Bacau - Gloria 2-0)

20 octombrie 2002 - debut ca titular in Divizia A (Rapid - FCM Bacau 2-0)

7 decembrie 2002 - marcheaza primul gol in Divizia A (FCM Bacau - FC Brasov 4-0)

11 februarie 2003 - convocat in premiera la echipa nationala

13 februarie 2003 - debut in echipa nationala, a jucat 45 de minute in meciul Romania - Rusia (2-4)

iulie 2004 - este transferat de Steaua pentru 500.000 de dolari

22 august 2004 - marcheaza singurul gol al derby-ului Dinamo - Steaua 0-1, aceasta fiind prima sa reusita in tricoul ros-albastru intr-un meci oficial

Cistigurile lui Cristea

1998 LPS Bacau 0 lei

1999 FCM Bacau (juniori) it500 $ / pe an

2001FCM Bacau (juniori) 1.000 $

2002-2003 FCM Bacau (seniori) 10.000 $

2003-2004 FCM Bacau 40.000 $

2004-2005 Steaua 70.000 $

"Costa 20 de milioane de euro!"

Gigi Becali a declarat ieri ca reprezentanti ai unor cluburi mari din Italia si Anglia au urmarit meciul Dinamo - Steaua, fiind cu ochii in special pe Mirel Radoi, in schimbul caruia patronul ros-albastrilor a solicitat 8 milioane de euro. "L-au placut si pe Andrei Cristea, dar nici nu ma gindesc sa-l vind. De aceea le-am spus ca pretul lui este de 20 de milioane de euro!", a afirmat Becali.

y Catalin Tepelin

3.000 de dolari de caciula

Stelistii au primit ieri doua bonusuri pentru succesul contra rivalilor de la Dinamo. Mai intii, Gigi Becali a invitat tot lotul la masa, la restaurantul Champions de la Hotel Marriott. Apoi, ros-albastrii au mers la biroul patronului, unde acesta le-a platit primele de victorie. Desi, conform Regulamentului de Ordine Interioara, ar fi trebuit sa incaseze doar 2.

000 de dolari, Becali a decis sa suplimenteze bonusul cu inca 1.000 de dolari. y Catalin Tepelin

Cusut in vestiar

Atacul violent al lui Grigorie a lasat urme pe fata lui Hamutovski. Dinamovistul l-a lovit pe portar cu crampoanele si i-a redeschis arcada stinga, aceeasi care ii fusese sparta miercurea trecuta, la amicalul Turcia - Belarus, 1-2. Medicul Romeo Popescu l-a cusut in vestiar pe Hamu, la finalul meciului.

Hamutovski s-a antrenat ieri si va fi apt la ora returului cu Zeleznik, de joi, ora 20:00, meci transmis de Antena 1. y Catalin Tepelin

Piturca despre meci

Fostul antrenor al Stelei, Victor Piturca, a spus ca a urmarit derby-ul acasa si ca a fost foarte relaxat, dar ca a tinut cu Steaua. "Normal ca am dorit sa cistige Steaua. Cu cine era sa tin, cu Dinamo? N-a fost un joc prea reusit, dar importante sint cele trei puncte si s-a impus echipa mai valoroasa", a spus Piti, care considera ca "Rapid are jocul cel mai bun in acest debut de campionat".

y Dan Udrea

Radoi e accidentat

Capitanul Stelei, Mirel Radoi, a jucat accidentat in ultima parte a derbyului, dupa ce a primit o lovitura puternica la genunchiul drept. Durerile au continuat si ieri, asa ca internationalul n-a facut antrenament si este incert pentru confruntarea cu Zeleznik. Si Rica Neaga a iesit sifonat din meciul cu Dinamo, avind o contuzie la genunchi, dar el a participat la sedinta de pregatire de aseara.

Catalin Tepelin

DINAMO / Sanctiuni

La citeva minute de la finalul derbyului cu Steaua, directorul executiv, Cristi Borcea, a intrat in vestiarul echipei sale. Liniste deplina. A incercat sa-i imbarbateze pe dinamovisti. Apoi s-a adresat lui Angelo Alistar si Iulian Tames. "Voi, ce faceti, semnati?", i-a intrebat Borcea pe cei doi. A primit dezaprobari din cap.

"Atunci nu mergeti la Manchester! Treceti la echipa a doua pe o perioada nelimitata!", a sunat verdictul directorului executiv al "ciinilor", care a avut si acceptul antrenorului Andone.

Atit Alistar, cit si Tames sint titulari in echipa cu care Ioan Andone a inceput acest sezon. Cei doi nici nu au mai venit ieri la stadion, la prinz fiind reunirea lotului ce a fost deplasat in cantonamentul de la Saftica in vederea mansei secunde a turului III preliminar din Champions League de miercuri cu Manchester (1-2).

Curatenia in lotul lui Andone a inceput de joia trecuta, cind Vladut Munteanu a fost eliminat din lot din aceeasi cauza ca si Alistar si Tames, neprelungirea contractului scadent vara viitoare. Acum, ultimii doi fotbalisti maziliti vor evolua la divizionara B Dinamo II pe o perioada nedeterminata, insa isi vor pastra contractele de la echipa mare, Alistar 35.000 de dolari si Tames 20.

000 de dolari. Fundasul, care a refuzat sa comenteze decizia conducerii, mai are de primit de acum doi ani inca 10.000 de dolari.

CASETE TEHNICE

Angelo Alistar

Post: Fundas central

Data nasterii: 02.08.1975

Meciuri / goluri pentru Dinamo in Divizia A: 15 / 0

Prezente / goluri in acest sezon: 3 / 0

Minute jucate in acest sezon: 180

Contract actual: 35.000 de dolari

Cit a solicitat: 55.000 de dolari

Cit ii ofera conducerea: 45.000 de dolari

Iulian Tames

Post: Mijlocas central

Data nasterii: 06.12.1978

Meciuri / goluri pentru Dinamo in Divizia A: 107 / 11

Prezente / goluri in acest sezon: 3 / 0

Minute jucate in acest sezon: 157

Contract anual: 20.000 de dolari

Cit a solicitat: 60.000 de dolari

Cit ii ofera conducerea: 40.000 de dolari

"Nu comentez"

Angelo Alistar

"Cei doi au fost trimisi la echipa a doua pentru ca n-au vrut sa semneze noile contracte. Este o decizie normala"

Vova Cohn

"Poate ma razgindesc"

Retrogradat la echipa a doua, Tames spune ca sint sanse sa semneze curind un alt contract cu Dinamo

- Iulian, de ce nu esti in lotul pentru returul cu Manchester?

- Domnul Cristi Borcea m-a anuntat dupa meci ca nu mai fac parte din lotul echipei mari pentru ca refuz prelungirea contractului. Deh, s-a uitat ce-am facut pentru Dinamo in ultimii patru ani. Pina la urma, ii inteleg si pe sefi, intrucit au nevoie doar de jucatori cu care sa abordeze viitorul. Totusi, se putea rezolva altfel problema.

- Adica?

- Sa ramin in lotul primei echipe. Oricum, s-ar putea ca intr-o saptamina, doua, noua sa ma razgindesc si sa semnez un nou contract cu Dinamo daca se vor schimba anumite lucruri. Vorbim dupa ce se intoarce echipa de la Manchester.

- Ce vei face?

- Ma antrenez, merg la Dinamo II, dar nu cred ca o sa stau mult pe margine, chiar daca in prezent n-am nici o oferta de la alta formatie.

Ruptura cu suporterii

Suporterii dinamovisti si-au ignorat favoritii la incalzire si in primele 9 minute ale derbyului cu Steaua in semn de protest pentru boicotul cantonamentului de acum o saptamina, cind jucatorii au motivat ca au putine zile libere.

La rindul lor, campionii au plecat imediat la vestiare dupa fluierul de final al arbitrului Tudor, fara a mai saluta publicul, in huiduielile galeriei: "Rusine sa va fie!". "Am incremenit cind am iesit pe gazon si am vazut ca galeria noastra nu ne incurajeaza. Credeam ca jucam in Ghencea! Ignoranta fanilor ne-a durut si ne-a blocat psihic.

Aveam mare nevoie de ei, dar ne-au lasat balta!", au marturisit mai multi dinamovisti dupa derby. Exista posibilitatea ca fotbalistii sa continue sa nu mai salute galeria pe viitor, suparati pe atitudinea suporterilor! "Probabil ca fanii sint suparati pe noi. Actiunea noastra de a nu-i saluta la final nu trebuie contestata de cineva", a spus Petre duminica seara.

EXPRES

FLORENTIN PETRE y Capitanul "ciinilor" nu si-a pierdut optimismul: "Mergem la Manchester sa nu luam gol. Daca nu as crede inca in sansele de a elimina pe englezi si de a ne califica in grupele Ligii, n-as mai urca in avion". Si Alex Pacurar a declarat: "Poate ii prindem bolnavi pe cei de la Manchester si ii eliminam!". y Eduard Apostol

CLAUDIU NICULESCU y Fara gol in cele 6 partide oficiale din acest debut de sezon, atacantul a marturisit: "Am avut un inceput foarte prost si anul trecut, cind nu punctam la inceput. Supararea e foarte mare si pentru mine". Claudiu i-a laudat pe stelisti: "Au jucat mai bine ca noi si parca si-au dorit mai mult victoria". y Eduard Apostol

ANDONE y Tehnicianul, care a obtinut ieri dimineata licenta PRO, a apreciat ca "sansele de a elimina Manchester sint mici. Nu m-am gindit sa-mi pun vreo dorinta cind voi intra in . Sint prea batrin pentru a visa! Sper intr-o evolutie buna, fiindca in joc este atit onoarea noastra, cit si a fotbalului romanesc". y Eduard Apostol

ARBITRI y Partida de la Manchester de miine va fi condusa la centru de catre germanul Markus Merk, ajutat la cele doua linii de conationalii sai Carsten Kadach si Christian Soltow. y Eduard Apostol