Din China - o motocicleta ZIP STAR; din India - o caleasca in miniatura trasa de patru cai; din Mauritius - o lampa "peste-balon"; din Romania - multe icoane si plosti de lut. Cam acestea ar fi cadourile primite de presedintele Ion Iliescu in ultimul an, in cadrul unor actiuni de protocol si la ziua sa de nastere.

Comisia pentru inventarierea acestor bunuri, constituita in cadrul Administratiei Prezidentiale, a catalogat nu mai putin de 91 de obiecte primite de seful statului din 2003. Lista transmisa de catre Presedintie ziarului "Adevarul" nu precizeaza care este valoarea bunurilor si, cu foarte putine exceptii, nici cine sunt donatorii.

Majoritatea provin din Romania, fiind in general obiecte de artizanat: patru icoane pe sticla, opt icoane de lemn, cinci plosti de lemn, sapte farfurii de lut sau doua papusi in costume populare. De la PSD, Ion Iliescu a primit un set de butoni si un ac de cravata.

Tot pentru a-si aminti de legatura sa cu partidul de guvernamant, Ion Iliescu a primit un "platou ceramica trei trandafiri", probabil de la un simpatizant pesedist. Desi nu este un colectionar de arta de talia premierului Adrian Nastase, presedintele Romaniei si-a putut infrumuseta resedinta cu opt tablouri.

Lista Administratiei Prezidentiale nu specifica decat intr-un singur caz pictorul - Adrian Tudor. In rest, sunt enumerate doar titluri precum "Pasararul", "Toamna" sau "Tablou reprezen-tand cactus inflorit", provenit din China.

Intrucat legea referitoare la bunurile primite cu titlu gratuit cu prilejul unor actiuni de protocol in exercitarea mandatului sau a functiei a aparut la mijlocul acestui an, Presedintia are abia acum o baza legala pentru evaluarea cadourilor.

Confom consilierului de stat Dan Vuerich, seful statului a cerut inca din noiembrie 2003 elaborarea unui regulament intern pentru inventarierea, evaluarea si valorificarea cadourilor. De altfel, motocicleta ZIP STAR din China a fost transmisa fara plata Serviciului de Protectie si Paza, nefiind clar la ce este ea intrebuintata.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, n-a avut prea mare succes la actiunile de protocol, daca e sa ne luam dupa valoarea cadourilor pe care le-a primit.

Desi in perioada 30 iunie - 12 august s-a intalnit cu noua delegatii internationale, Dorneanu nu a agonisit decat "bunuri cu valoare simbolica", dupa cum sustine seful Biroului pentru informare publica al Camerei, Florin Dumitrascu.

Astfel, mai-marele deputatilor s-a ales cu plachete, albume si medalii, precum si birotica avand o valoare mai mica de 50 de euro. Cel mai de pret obiect al lui Dorneanu este o vaza, insa nici aceasta nu valoreaza 200 de euro, pragul prevazut de lege de la care aceste cadouri sunt retinute de stat.

La Senat, in urma cu doua zile, presedintele acestei Camere, Nicolae Vacaroiu, declara ca s-au inregistrat doua albume si doua medalii. In raspunsul transmis ziarului nostru de catre consilierul Marian Ioan, se precizeaza ca, pana la 24 august, la Senat nu au fost inregistrate declaratii privind bunurile primite gratuit in cadrul unor actiuni de protocol.

Diferenta dintre cele doua afirmatii este determinata de faptul ca legea nu ii obliga pe demnitari sa declare oficial cadourile cu valoare simbolica, precum si decoratiile.

Desi, in declaratia de avere, premierul Adrian Nastase declara sec ca a primit cadouri de protocol de peste 200 de euro, cancelaria primului-ministru anunta ca singurul bun inregistrat este un briceag "Victorinox", valorand aproximativ 20 de euro.

Mult mai corecti decat seful lor pe linie de guvern, ministrii Ioan Talpes si Ioan Mircea Pascu au trecut in declaratia de avere un ceas Tag Hauer si, respectiv, o sabie de panoplie.

Liliana RUSE, Mircea MARIAN