In Romania nu exista pirghii pentru tragerea la raspundere a factorilor de decizie din domeniul sanitar, iar statul investeste inca prea putin in sanatate. Acestea ar fi doua dintre concluziile emise ieri de Paul Hunt, raportor special ONU pentru dreptul la sanatate fizica si psihica la Comisia ONU pentru drepturile omului.

Paul Hunt a fost trimis in Romania pentru a evalua modul in care se respecta dreptul la sanatate si felul in care se aplica reforma sanitara. Dupa vizita in Romania, el va inainta Natiunilor Unite un raport. Ieri, oficialul ONU a emis primele concluzii, unele pozitive, altele negative, pentru autoritatile din domeniul sanitar.

De bine: drepturi prevazute in lege

Raportorul special a remarcat progresele facute pe calea democratiei si a precizat ca dreptul la sanatate este prevazut in Constitutie. In plus, a observat ca tara noastra a semnat o multime de tratate internationale legate de drepturile omului. El a laudat schimbarile facute in Spitalul de boli psihice de la Poiana Mare, dupa ce anul trecut au murit, in conditii suspecte, peste 20 de persoane.

Oficialul ONU a mai remarcat campaniile guvernului in ceea ce priveste informarea si educarea populatiei in domeniul medical. Hunt a fost impresionat ca avem metode contraceptive si teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin.

De rau: nu sint mecanisme de raspundere

Specialistul ONU a spus ca statul roman a crescut procentul din PIB (produsul intern brut) alocat sanatatii, dar acesta este, in continuare, foarte mic si sub media din regiune. In plus, din banii alocati, categoriile defavorizate (cum sint cele din mediul rural) primesc foarte putin. “Exista inca o insuficienta a acoperirii cu servicii medicale a zonelor rurale.

Este nevoie de anumite stimulente pentru a redresa accesul neechilibrat la aceste servicii”, a precizat Hunt. Raportorul a completat ca nici rromii nu au acces la ele. In plus, populatia nu este informata despre ce are de facut ca sa-si ingrijeasca sanatatea.

Hunt a adaugat ca, intr-adevar, a vazut schimbari la Spitalul de la Poiana Mare, dar “acolo punctul de plecare a fost atit de scazut, incit ar fi fost inacceptabil sa nu se fi intimplat nimic”. Intrebat daca stie ca nu a fost nimeni tras la raspundere pentru moartea bolnavilor, raportorul special a observat ca e nevoie de mecanisme sporite de raspundere.

“Comunitatile si persoanele ar trebui sa aiba pirghii de responsabilizare a factorilor de decizie din domeniul sanitar”, a declarat Hunt. El a adaugat ca, in ciuda faptului ca exista organisme precum Avocatul Poporului sau Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, e nevoie si de altceva, adica de autoritati mai responsabile.

Oficialul ONU a spus ca degeaba exista programe, pentru ca “provocarea o reprezinta punerea lor in practica”.