Banca Nationala a redus de doua ori intr-o singura luna rata dobanzii la care se imprumuta din sistemul bancar. Clientii bancilor vor resimti, insa, mult mai tarziu efectul masurii. Dubla reducere a ratei dobanzii de interventie operata de BNR in august, insumand 1,25 puncte procentuale, intarzie sa se transpuna in ieftiniri spectaculoase la creditele in lei.

In calculele bancherilor, miscarea BNR este de prea mica amploare pentru a lua o decizie in acest sens. "Reducerea dobanzii de interventie este o conditie necesara, dar nu si suficienta pentru a atrage scaderi mari ale dobanzilor la credite.

Ar trebui ca si clientii sa isi schimbe preferintele, indreptandu-le catre imprumuturile in lei", spune Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Or, arata Ghetea, chiar daca dobanda creditelor in lei s-ar diminua cu 5%, acestea ar ramane in continuare mai dezavantajoase decat cele in valuta.

O persoana care ar alege, spre exemplu, sa imprumute in lei echivalentul a 20.000 de euro, pe termen de 20 de ani, ar trebui sa plateasca in prima luna o rata de circa 420 de euro (echivalent in lei), cu 40% mai mult decat daca ar alege un imprumut in valuta. O reducere mult mai mare a dobanzii de interventie a BNR nu ar fi fost insa posibila.

De altfel, chiar cele doua reduceri consecutive din august, cu 0,75%, respectiv 0,5%, pana la nivelul de 18,75%, au generat discutii, in conditiile in care Banca Centrala a luat o astfel de decizie la putin timp dupa ce a fost anuntata cea mai mare rata a inflatiei din acest an (1,3% in iulie).

Guvernatorul Mugur Isarescu a dat recent asigurari, intr-un interviu acordat Mediafax, ca tinta anuala de inflatie, de 9%, poate fi totusi respectata, in conditiile in care deficitul bugetar va scadea cu 0,5%, salariul minim pe economie nu va creste, iar Executivul va continua privatizarile si restul reformelor.

Bancherii pot avea insa aceeasi incredere in reducerea inflatiei pana la nivelul prognozat doar in masura in care pot fi siguri in ce priveste masurile ce revin Executivului, nu vor exista derapaje in anul electoral. Dincolo de semnalele transmise de BNR, bancile au oricum propriile planuri si strategii de dezvoltare. Miscarile BNR in privinta dobanzii nu sunt intotdeauna rapid urmate intocmai.

Unele banci actioneaza insa inaintea Bancii Centrale. "BCR a anticipat in mai reducerea operata de BNR in iunie, diminuand dobanzile cu pana la 2%. Suntem cu un pas inaintea pietei, asa incat pentru perioada imediat urmatoare nu sunt anuntate reduceri suplimentare", arata Corneliu Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR.

La dobanzi mai mici, bancherii nu mai sunt, deocamdata, dispusi sa imprumute nici statul. La ultimele trei licitatii de titluri de stat, Ministerul Finantelor nu a reusit sa atraga nici un leu, toate ofertele fiind respinse din cauza nivelului neacceptabil al dobanzii oferite.