Uniunea electorala a PSD cu PUR le-a adus lui Nastase si Voiculescu mai multe dureri de cap decat beneficii. Patronul umanistilor are dificultati in a-si convinge oamenii sa ramana in partid, iar Nastase, la randul sau, intalneste obstacole in a-i convinge pe liderii sai locali sa le cedeze locuri umanistilor.

Incepand cu ziua Congresului, cand s-a trezit boicotat in mariajul cu PSD prin absenta de la lucrari a liderilor locali cei mai cunoscuti, Voiculescu si-a vazut, zi de zi, oamenii orientandu-se catre alte partide. Pentru ca de la Marian Oprisan nu puteau spera nici macar la un loc de parlamentar, membrii PUR Vrancea s-au orientat catre PNG.

Aceasta ar putea fi doar o statie in parcursul loc politic, dat fiind apropierea din ce in ce mai mare dintre PSD si partidul lui Becali.

In PUR Buzau, a existat o aripa radicala care nu a dorit sub nici o forma colaborarea cu PSD, astfel ca trei consilieri judeteni umanisti au demisionat din partid. E vorba de Gheorghe Grigore, Emilian Dragoi si Ioan Caton Mateesescu, veniti in PUR dupa ce au fost exclusi din PRM, pentru ca au refuzat colaborarea cu PSD.

Acestia au votat, in iunie, alaturi de PNL si PD, ca umanistul Victor Mocanu sa devina presedinte al CJ. Mocanu, liderul PUR Buzau, cere de la PSD doua locuri eligibile si disparitia lui Vasile de pe listele pentru Parlament, precizand ca va demisiona, alaturi de alti colegi, daca aceste conditii nu vor fi indeplinite. Conducerea PSD nu este hotarata sa le faca aceasta concesie umanistilor.

Cele mai mari batai de cap Voiculescu le are in filialele care la locale au obtinut rezultatele cele mai bune si unde liderii umanisti nu vor sa se alieze cu PSD: Bacau, Galati, Prahova si Hunedoara. La Bacau, desi PUR ar fi putut pretinde trei locuri eligibile, PSD nu este dispus sa dea decat un singur loc.

Dincolo de aceasta concesie minima, se pare ca liderul filialei PUR, primarul Romeo Stavarache, nici nu vrea sa auda de participarea pe aceleasi liste cu PSD.

Negocierea locurilor care le revin umanistilor pe liste PSD s-a complicat in judetul Prahova, unde trei sferturi din filiala PUR a plecat la PNL. In frunte cu presedintele CJ, Florin Anghel, au mai plecat consilierii judeteni, 12 dintre cei 13 primari si 10 dintre cei 14 viceprimari umanisti din Prahova.

In acest judet, PUR putea spera sa obtina doua locuri de deputat si unul de senator, insa, in aceasta situatie, conditiile vor fi renegociate. La Iasi, deja Organizatia de tineret a PUR a trecut la PD. De asemenea, Organizatia PUR Bucuresti sector 6 a trecut la PNL.

Plecari de la PUR la PNL s-ar putea inregistra si in judetul Alba, unde liderul umanistilor, Nicolae Popa, si-a reafirmat intentia de a nu colabora cu PSD si de a continua sa sprijine Alianta PNL-PD. Si la Hunedoara, neintelegerile dintre filialele locale ale PSD si PUR slabesc uniunea electorala.

Presedintele PUR Hunedoara, Petre Marginean, nu e incantat de alianta cu PSD, iar prefectul Aurel Serafinceanu a demisionat din cauza faptului ca nu a fost de acord cu uniunea PSD-PUR. Nici liderii PUR de la Galati nu vor sa se alieze cu PSD.

Pe de alta parte, exista judete unde colaborarea PSD-PUR este periclitata de faptul ca liderii pesedisti locali nu vor sa cedeze locuri pentru umanisti. Listele PSD sunt inchise pentru PUR si in judetul Dambovita. Seful filialei PSD Dambovita, Ion Stan, a declarat ca, in judet, nu mai are loc nici un membru al PUR.

Stan considera ca si-a adus obolul fata de conducerea centrala a partidului prin faptul ca trei dintre persoanele care ocupa locuri pe listele de Dambovita sunt nominalizari de la centru. PUR ceruse in judet doua locuri eligibile, unul de deputat si unul de senator. Nici liderii PSD de la Timis, Mures, Constanta si Calarasi si Gorj nu vor sa cedeze locuri.