Jucatoarea de 19 ani a intrat in sport pe bicicleta, lucru normal tinand seama ca tatal ei e cel mai mare antrenor de ciclism al Rusiei * Dupa o finala ruseasca la Roland Garros si dupa ce Sharapova a castigat titlul la Wimbledon, sambata noapte, Dementieva si Kuznetova s-au luptat pentru cel de-al treilea titlu de Grand Slam castigat de Rusia in acest an * Roger Federer si Lleyton Hewitt au

jucat aseara o finala de vis la New York

"Trimitand drepte feroce si acoperind linia de fund cu picioarele musculoase ale unui participant la Turul Frantei, Svetlana Kuznetova a dominat-o pe Elena Dementieva in prima finala ruseasca din istoria US Open", scrie editorialistul de la Associated Press, incercand sa rezume in cateva cuvinte, povestea ultimului act al turneului feminin de la New York castigat cu 6-3, 7-5 de jucatoarea de

19 ani. De ce picioare de ciclist, va puteti intreba, si pe buna dreptate". Este, insa, suficient sa citesti povetea celor 19 ani scursi din viata Svetlanei ca sa afli raspunsul. "Eu am intrat in sport pe bicicleta", a declarat cu ceva timp inainte, noua campioana de la US Open, "pentru ca asta face familia mea, ciclism. Doar ca eu am renuntat dupa prima cursa".

Modesta, Kuznetova n-a vrut sa intre in detalii, dar familia care a sustinut-o in tot cea ce a facut pana acum, si care s-a sacrificat ramanand sa munceasca in Rusia pentru ca ea sa poata pleca in Spania, la 15 ani, sa se perfectioneze in tenis, are in palmares atatea succese incat Svetlana ar trebui sa mai castige multe turnee pentru a putea conta intr-o discutie de genul: "Care e cel mai mare

sportiv al familiei?". Tatal rusoaicei este cel mai bun antrenor de ciclism pe care l-a avut Rusia vreodata, antrenand de-a lungul timpului nu mai putin de cinci campioni olimpici si mondiali, printre care si pe mama jucatoarei de tenis. In plus, fratele Svetlanei a castigat acum opt ani, la JO de la Atlanta, o medalie de argint tot la ciclism, succesul fiind, iata, o trasatura de familie.

Cu un asemenea trecut sportiv, nu este de mirare ca Svetlana a reusit atat de repede, si atat de bine in lumea dura a sportului profesionist. Sambata seara, in finala cu Dementieva, Kuznetova a jucat cu un singur gand in minte: "Sa fiu cea mai buna". Si poate sa-si castige acel dram de celebritate care te scoate din anonimat.

"Nu de altceva", mai scriu cei de la AP, "dar pentru toata lumea Kuznetova nu era decat o anonima. Cum iti dai seama? Simplu. Dupa antrenamentul de o ora si jumatate din ziua meciului, Svetlana si-a pus geanta in spate si a plecat agale pe aleile de la US Open. Nimeni nu a oprit-o, nimeni nu i-a cerut vreun autograf.

Putea, foarte bine, sa fie unul din numerosii fani care se imbraca precum idolii lor". De sambata seara lucrurile sunt, oarecum, schimbate, pentru ca o campioana la US Open este o personalitate. Poate de aceea Dementieva, care a mai pierdut o finala in acest an, nu a precupetit nici un efort punandu-si, fara ezitare, cariera in pericol.

"Am jucat aceste doua saptamani la New York cu mari dureri care s-au acutizat cu fiecare meci castigat. Nu o spun ca sa ma scuz, ci vreau ca lumea sa inteleaga de ce suntem noi atat de bune. Rusoaicele joaca cu disperare fiecare punct". Asa a facut si Kuznetova sambata seara, iar rasplata a venit: titlul la US Open si cecul de un milion de dolari.

Tot pentru un milion de dolari au luptat aseara, in finala masculina, Roger Federer si Lleyton Hewitt. "Pustiul teribil" al tenisului elvetian fata in fata cu un alt pusti teribil acum cativa ani, australianul Lleyton Hewitt.

Revenit la forma care l-a dus pana pe primul loc in clasamentul ATP, a incercat sa-l opreasca pe Federer din marsul furibund spre cel de-al treilea titlu de Grand Slam din 2004.

Cei doi nu au stat foarte mult pe teren in semifinale, incheind conturile cu adversarii lor destul de repede, ambii in trei seturi: 6-3, 6-4, 6-4 Federer cu englezul Tim Henman si 6-4, 7-5, 6-3 Hewitt cu suedezul Joachim Johansson.