In Romania exista circa 100 de fabrici de alcool din care 12 produc 85% din cantitatea totala comercializata pe piata. Pe de alta parte, din suma de 400.000 miliarde lei, cat reprezinta bugetul de stat, accizele ating o valoare de 68.915 miliarde, la nivelul anului 2004, din care 56% sunt accizele pe uleiuri minerale, iar 11%, adica 7.000 mld. lei, accizele la alcool.

Directorul general din cadrul Directiei de inspectie financiar-fiscala din Ministerul Finantelor, Dragos Rusu, propune o colaborare mai stransa intre organele de control (Vama, Garda Financiara) si institutia pe care o reprezinta, pentru combaterea evaziunii fiscale.

El s-a declarat dezamagit de activitatea unor inspectori care au trecut cu vederea acte de neregula sau nu si-au intocmit corespunzator documentatia de control.

Pe viitor, a explicat el, se vor institui echipe mixte impreuna cu specialisti ai patronatelor din industria alcoolului care sa sprijine activitatea de control a inspectorilor. Astfel, s-ar putea instala camere de luat vederi la portile fabricilor, pe contoare si la sectorul de alimentare a masinilor care transporta alcool.

In acest fel, este convins Rusu, vom ramane cu 10 fabrici de alcool, mai usor de supravegheat.

Un alt domeniu in care evaziunea fiscala a luat amploare este cel al petrolului. Inspectorii financiari-fiscali vor supraveghea mai atent modul de procesare a materiei prime si ce se intampla cu produsele finite (benzina, motorina, pacura si altele). Sunt in centrul atentiei acele produse care se pot transforma, prin inginerii financiare, in produse accizabile.

De asemenea, vor fi controlate societatile care proceseaza reziduuri si vor fi urmarite produsele obtinute.