Mai multe firme cu capital strain inregistrate in Romania au cumparat, in ultima perioada, suprafete importante de terenuri, in special agricole, in toate regiunile, dupa ce, in anii anteriori, aceasta piata a fost asaltata de investitori italieni interesati de zona de vest a tarii. „Asistam la o dinamizare fara precedent a achizitiilor de terenuri agricole in toate regiunile tarii.

Este un semnal pozitiv venit din partea investitorilor din zona Comunitatii Europene“, a declarat Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, citat de Mediafax. El a precizat ca preturile de tranzactionare se situeaza la 500-1200 euro pe hectar, in functie de calitatea solului si de prezenta sistemelor de irigatie.

„Vanzarile de terenuri vor urma un trend ascendent, in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, fara salturi spectaculoase in ceea ce priveste nivelul preturilor. Dar eu spun ca investitia imobiliara depaseste oricum orice dobanda acordata in aceasta perioada de bancile comerciale“, a spus Ureche.

Anul 2003 a scos in evidenta o prezenta agresiva pe piata a investitorilor italieni, care au cumparat suprafete mari in zona de vest. „In prezent, circa 80% dintre terenurile agricole vandute (in judetul Timis, n.r.) sunt achizitionate de firme cu capital strain.

Italienii cumpara de la proprietari pamantul cu 350-600 euro pe hectar, dupa care il revand ca suprafete compacte la preturi cuprinse intre 1500 si 2000 de euro pe hectar. O tendinta interesanta este ca italienii vand terenurile agricole tot la italieni“, a declarat Ramona Belejan, directorul de marketing al companiei imobiliare Casadomi din Timisoara.

Ea a precizat ca interesul investitorilor italieni a ridicat, anul trecut, preturile terenurilor pana la 750-1000 de euro pe hectar, dupa care, in acest an, nivelul lor aproape s-au dublat, ajungand la 1500 si chiar 2000 de euro pe hectar. Investitorii germani sunt, de asemenea, printre cei mai interesati de piata romaneasca.

„Firmele cu capital german sunt atrase in special de investitii in terenuri industriale si rezidentiale. Totodata, acestea sunt interesate si de achizitia de hale sau platforme industriale, deoarece pretul este net inferior celor din Occident, iar calitatea constructiilor este asemamatoare cu cea a spatiilor de productie din vestul Europei“, a spus Belejan.

Reprezentantul Casadomi a oferit ca exemplu societatea TRW Automotive, care a cumparat de la UTA Timisoara, prin divizia sa germana, hale industriale cu o suprafata de 15.000 de metri patrati si un teren de 5000 de metri patrati, operatiuni intermediate de firma imobiliara. TRW va deschide pe acel amplasament o fabrica de volane auto.

Expertul imobiliar Petrisor Morar, fost presedinte al Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari, a atras atentia asupra riscurilor pe care le poate presupune o investitie in terenuri. „Pe aceasta piata este ca si cu obligatiunile: toata lumea vinde si cumpara in ideea unor castiguri mari. Dar, de exemplu, Timisul creste, dar se poate opri peste un an sau peste zece.

Sunt multe speculatii, sunt oameni care isi baga banii in terenuri, dar apoi vor avea probleme. Nu neaparat vor pierde banii, dar poate nu vor castiga“, a declarat Morar. Legislatia nu le permite cetatenilor straini sa cumpere terenuri, dar interdictia nu se aplica in cazul societatilor cu capital strain inregistrate in Romania, acestea fiind persoane juridice romane.

Locuitorii din statele Uniunii Europene vor putea obtine titluri de proprietate asupra pamanturilor numai dupa integrarea Romaniei in spatiul pietei comune, o data cu ultimele liberalizari ale contului de capital.