Cresterea sistematica a preturilor de pe piata petrolului, in ciuda angajamentelor OPEC (Organizatia tarilor exportatoare de petrol) de majorare a productiei demonstreaza influenta limitata pe care o exercita cartelul asupra cursului titeiului, estimeaza analistii citati de AFP.

“Capacitatea OPEC de a influenta preturile este limitata din cauza scaderii capacitatii excedentare de productie estimata la 1-1,5 milioane de barili pe zi”, sustine analistul Walid Khadouri, citat de AFP.

OPEC ramane, totusi, o forta deoarece furnizeaza 30 din cele 80 de milioane de barili de petrol pe zi, cat se consuma in intreaga lume, adauga Khadouri, redactor-sef al revistei specializate Middle East Economic Survey, publicata la Nicosia.

La sfarsitul saptamanii trecute, pretul petrolului s-a scumpit in ciuda deciziei Statelor Unite de a apela la rezervele strategice.

La bursa din New York, pretul unui baril de petrol de tip “light sweet crude” pentru livrare in noiembrie a castigat 42 de centi pana la valoarea de 48,88 de dolari, apropiindu-se de nivelul record de 49,40 de dolari, stabilit in sedinta din 20 august.

La 15 septembrie, OPEC anuntase o majorare a plafonului oficial de productie care, incepand de la 1 noiembrie, va fi de 27 de milioane de barili de petrol pe zi, comparativ cu 26 de milioane de barili anterior. Decizia a fost, insa, mai mult formala, in conditiile in care cartelul produce deja peste plafonul oficial.

“OPEC nu are capacitatea de a influenta pietele petroliere(…) care nu au reactionat la decizia de majorare a plafonului de productie”, a comentat analistul kuweitian Kamal Abdallah Al-Harmi.

“Productia OPEC nu mai poate impune un echilibru pietei asupra careia cartelul si-a pierdut influenta din cauza ca nu mai are capacitatea de “productie excedentara necesara”, a adaugat acesta.

Suficient, dar nu destul

Parerea generala este ca, cantitatea de petrol aflata in circulatie este suficienta pentru aprovizonarea pietei in viitorul apropiat. Dar capacitatile excedentare ale tarilor producatoare sunt din ce in ce mai scazute.

“OPEC nu este responsabila de cresterea preturilor si nu este in masura sa reduca” aceasta tendinta ascendenta, explica Abdelwahab Abou Dahesh, un inalt responsabil din cadrul Riyadh Bank, din Arabia Saudita.

“Potrivit previziunilor, tarile producatoare, cele care fac parte din OPEC dar si altele, vor avea nevoie de mai multi ani pentru a-si aduce capacitatile de productie la un nivel care sa poate reasigura pietele”, a precizat acesta.

In iulie, OPEC anunta ca, in 2005, poate dispune de o capacitate excedentara de 2,8 milioane de barili de petrol pe zi si ca aceasta ar putea creste daca situatia din Irak se va imbunatati.