Deficitul comercial inregistrat, in august, s-a ridicat la aproximativ 600 de milioane de euro, in timp ce, in perioada ianuarie-august, diferenta dintre valoarea marfurilor importate si cele exportate a ajuns la peste 4 miliarde de euro, informeaza Institutul National de Statistica. Valoarea importurilor a crescut, in luna august fata de iulie, cu 31,6%, ajungand la peste doua miliarde de euro.

De asemenea, importurile realizate in primele sapte luni ale anului totalizeaza peste 16,3 miliarde de euro, cu 23,3% mai mult raportat la perioada similara a anului trecut. De la inceputul anului, cel mai mult s-au importat masini si dispozitive mecanice, in valoare totala de 3,8 milioane de euro, si articole de imbracaminte si incaltaminte, a caror valoare a insumat 2,2 milioane de euro.

Comparativ cu perioada ianuarie-august 2003, valoarea importurilor provenite din tarile Uniunii Europene a crescut cu 18,4%, avand o pondere de 64,9% in totalul importurilor.

Printre primele zece state partenere in derularea importurilor, reprezentand 67,2% din totalul importurilor, au fost: Italia, de unde Romania a cumparat 17,7% din total importuri, Germania, care a asigurat 14,8% din importuri, si Federatia Rusa, cu 7,4% din importuri.

Valoarea exporturilor a insumat, in perioada ianuarie-august, peste 12,2 miliarde de euro, fiind cu 20% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. In august, exporturile au fost de aproximativ 1,4 de milioane de euro, cu 15,2% mai mult fata de luna august 2003.

Raportat la perioada ianuarie-august 2003, valoarea exporturilor catre tarile Uniunii Europene a crescut cu 19,7%, avand o pondere de 73,6% in totalul exporturilor. Primii parteneri comerciali in derularea exporturilor au fost: Italia unde s-au livrat 21,7% din total exporturi, Germania care a cumparat 15,1% din produsele autohtone destinate exportului, si Franta - cu 8,7% din exporturi.