Seful delegatiei Comisiei Europene (CE) in Romania, Jonathan Scheele, a reiterat, ieri, cu ocazia lansarii emisiunii TV "Eu si Europa" de la Muzeul Satului, ca pentru Romania nu exista un plan "B": " Eu cred ca Romania va adera, in 2007, la UE, iar schimbarile vor veni cu atat mai repede dupa aderare pentru ca va fi o deschidere catre vestul Europei".

Referitor la raportul de tara care va fi prezentat in data de 6 octombrie, oficialul european a precizat ca nu comenteaza acest subiect. De asemenea, Scheele a aratat ca, "dupa aderare, Romania va beneficia, pentru programul de dezvoltare rurala, de 2,4 miliarde de euro, dar evident utilizarea fondurilor va depinde de capacitatea autoritatilor romane, insa si de ideile cetatenilor romani".

Totodata, seful CE in Romania a subliniat ca este nevoie de o buna planificare si de o abordare deschisa a populatiilor din diferitele zone ale tarii, la acest nivel fiind nevoie de o informare cat mai eficienta.

«Eu si Europa»

Emisiunea este produsa de Delegatia Comisiei Europene, prin programul Uniunii Europene Phare Informare si Comunicare si va fi difuzata incepand cu data de 3 octombrie, pe TVR 1, la ora 10.30, pe o durata de cinci saptamani.

Este un experiment testimonial, unde sunt implicate cinci persoane din mediul rural. Acestea au vizitat fiecare cate un fermier cu o ocupatie similara din cinci tari europene (Irlanda, Franta, Germania, Spania si Olanda). Programul mai include alte patru proiecte care sunt in derulare, iar pentru viitor va mai exista inca un proiect de comunicare cu tinerii.

Scheele a declarat ca a ales Televiziunea Nationala pentru ca aceasta are o acoperire larga "catre Romania profunda".

Protagonistii acestui experiment au declarat ca au fost placut surprinsi de ceea ce au vazut in tarile din vestul Europei.

"Am reusit sa cream o asociatie a crescatorilor de animale, care va avea in curand statut juridic. Asocierea producatorilor este unul dintre secrete. Astfel, producatorii sunt capabili sa ceara un pret mai bun pentru produsele lor si pot negocia mai usor pentru a obtine credite.

Experimentul este bine venit si speram ca 2007 sa ne gaseasca macar putin pregatiti", au conchis cei cinci romani implicati in proiect. De asemenea, experimentul a cuprins, pe langa schimburi de informatii economice, si latura educationala, fiind vizitata si o scoala din mediul rural din Irlanda.