Guvernul britanic lucreaza la un proiect de 15 milioane de lire sterline, prin care va monitoriza fiecare persoana care soseste sau pleaca din Albion. Informatiile vor fi culese, stocate si analizate din clipa in care cineva si-a cumparat biletele.

Guvernele occidentale au inceput o adevarata cursa a monitorizarii electronice, cat mai sofisticate si, daca se poate, exhaustiva la adresa turistilor care circula dintr-o tara in alta. Modelul american, acela al pasapoartelor electronice, al identificarii biometrice, s-a intins si in Europa sau Japonia.

Proiectul "Semaphore", initiat de Guvernul Marii Britanii, nu este de fapt decat o particica din marele "lant" al supravegherii electronice a cetatenilor care tranziteaza tari, se arata intr-un material BBC, varianta on-line. Este vorba de informatii legate de zonele de calatorie, detalii despre pasageri culese din clipa in care acestia si-au rezervat biletele.

"Accesul la informatii despre turisti obtinute inainte de inceperea calatoriei ne va fi foarte util in lupta impotriva imigrarii ilegale sau in cazurile de «abuz de identitate». De asemenea, va fi o masura foarte buna in lupta impotriva terorismului", a declarat ministrul britanic al Imigrarii, Des Browne.

CONTROL. Pentru inceput, prin "Semaphore" vor putea fi monitorizati anual sase milioane de pasageri care calatoresc pe anumite rute aeriene internationale, identificate de politie ca fiind "riscante".

"Acest proiect este un prim pas in analizarea electronica a datelor legate de calatoriile cetatenilor, o modalitate de importanta cruciala pentru inregistrarea intrarilor si iesirilor din Marea Britanie, fara a aduce mari incoveniente pasagerilor", a spus Secretarul de Stat David Blunkett.

In SUA functioneaza deja "US-VISIT", un program prin care se colecteaza si se proceseaza detalii despre cei care vor sa aterizeze pe pamant american. Acest proiect a intrat deja in vizorul gruparilor care lupta pentru drepturile omului, starnind numeroase proteste.

E-CARDURI

In Marea Britanie, guvernul a pus la punct o strategie de implementare a modalitatilor de identificare electronice, "esalonata" pe mai multi ani.

Astfel, pentru 2005 este prevazuta introducerea pasapoartelor cu date biometrice faciale, pentru 2007 – permisele de conducere cu date biometrice, totul culminand cu anul 2013, cand Parlamentul britanic va vota obligativitatea ca fiecare cetatean sa aiba un card de identificare biometrica.

Deocamdata, costurile prezentate pentru dezvoltarea proiectului privind cardurile de identificare biometrica s-ar putea ridica pana la suma de 3 miliarde de lire sterline, autoritatile spunand ca 16.000 de persoane s-au aratat deja interesate de obtinerea acestui card de identitate.

Prin biometrie se intelege identificarea unei persoane prin intermediul unei caracteristici umane unice: forma si dimensiunea palmei, o amprenta, fata sau mai multe trasaturi ale ochiului.