In declaratia de duminica, printre lacrimi si acuzatii, copresedintele Aliantei Traian Basescu a lansat principala tema de campanie electorala. „Sistemul ticalosit“ caruia i-a cazut victima partenerul sau politic, Theodor Stolojan, va fi tinta de atac a candidatului la Presedintie din partea Aliantei D.A.

si nu este exclusiv politic, dar este in primul rand format din politicieni si grupurile de interese politico-financiare, centrale si locale care-i sustin si actioneaza pentru prezervarea pozitiilor de putere.

Practic, Traian Basescu a numit astfel o realitate despre care a vorbit in ultimul an in luarile de pozitie referitoare la coruptia unor lideri ai partidului de guvernamant si la necesitatea de a schimba clasa politica, pervertita.

El insusi a promovat in interiorul PD oameni noi, tineri, fara un trecut in vechile structuri comuniste, iar listele parlamentare, intoarse de doua ori in filiale, au fost curatate de politicieni al caror nume facea legatura cu fostul FSN, cum a fost Ion Carstoiu, propus de filiala Arges pentru un nou mandat.

Traian Basescu a ales sa lupte din interiorul sistemului si pretinde ca nu a folosit in lupta politica instrumentele ticalosite ale celorlalti, printre care se numara mita, comisionul, santajul, acordarea preferentiala de contracte pe bani publici, de scutiri de taxe si impozite.

Este posibil ca politicianul democrat sa arate cu degetul sistemul si mecanismele lui, fara sa ofere exemple care, intr-o dezbatere cu Adrian Nastase, ar putea avea efect de bumerang. Numai trecand in revista pozitiile pe care le-a ocupat in aparatul de stat si s-ar putea banui ca, la un moment dat, si el s-a aflat la limita sistemului infierat.

Probabil, PSD va furniza niste cazuri concrete in lunile ce vor veni, adevarate sau contrafacute. Atacand global retelele clientelare politico-financiare, Traian Basescu previne eventualele campanii impotriva sa, dar mai ales raspunde unor asteptari ale populatiei.

Oamenii se confrunta cu sistemul ticalosit aproape in fiecare zi, in salile de tribunal, la ghiseele functionarilor publici, cand solicita aprobari de la primarie, denunta o infractiune la Politie sau participa la o licitatie sau se vad marginalizati la locurile lor de munca in favoarea rudei sau prietenului unui client politic.

Oamenii cred ca numai coruptia face sistemul sa functioneze si, chiar daca nu reactioneaza, ei resimt revolta si neputinta. Daca va reusi sa administreze tema sistemului ticalosit, Traian Basescu ar putea deveni puterea lor. Intr-o scrisoare, un cititor sanctiona presa pentru ca nu a respectat hotararea unui om de a iesi din „troaca de porci“.

Discursul antisistem nu este nou si alti politicieni au simtit ca „sistemul ticalosit“ are un potential electoral pe care puterea politica nu-l poate exploata. Corneliu Vadim Tudor a castigat procente semnificative, in 2000, prezentandu-se ca salvatorul natiunii de coruptie si ticalosie.

Lia Roberts, in tentativa de campanie de la inceputul anului, a insistat pe pedigree-ul sau american si a subliniat ca principalul ei atu este tocmai acela ca vine din afara clasei politice romanesti. Simpatia pentru Lia Roberts, de altfel un candidat inexistent, a crescut spectaculos tocmai pe nevoia romanilor de a avea in fruntea tarii un politician nepervertit de sistemul ticalosit.

Traian Basescu are capacitatea de a articula mai eficient aceasta tema, care-i sensibilizeaza, in egala masura, pe oraseni si pe locuitorii din mediul rural.