Problemele semnalate in unitatile din industria alimentara din Romania au intrat si in vizorul Comisiei Europene, care, in Raportul de tara, a facut referiri la intarzierile inregistrate in implementarea sistemelor de calitate in industria alimentara. De asemenea, Romania nu este in grafic in ceea ce priveste inregistrarile cabalinelor.

„Expertii europeni au atras atentia asupra intarzierilor inregistrate in reorganizarea unitatilor din industria alimentara, mai ales in unitatile de procesare si abatorizare“, a declarat Liviu Harbuz, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Numarul societatilor din industria alimentara care au solicitat perioade de tranzitie pentru restructurare se ridica la 56 din 560.

Harbuz sustine ca, in ultima perioada, numarul societatilor care au depus planuri de modernizare si restructurare s-a dublat, fiind optimist in privinta numarului de unitati autorizate la 1 ianuarie 2007. In sectorul industriei alimentare, tara noastra a obtinut, in cadrul negocierilor de aderare, o perioada de tranzitie de trei ani pana la 31 decembrie 2009.

In ceea ce priveste identificarea cabalinelor, potrivit presedintelui ANSVSA, s-au identificat doar 25% dintre cei peste 845.000 de cai a caror circulatie trebuie monitorizata. Astfel, pana in momentul de fata, s-au identificat 15-17.000 de cai.

Harbuz sustine ca motivul intarzierilor consta in sumele mari pe care proprietarii de animale trebuie sa le plateasca pentru achizitionarea de cipuri necesare procesului de inregistrare a cabalinelor. Costul un microcip poate ajunge pana la 500.000 de lei.

Agentia Nationala Sanitar-Veterinara a solicitat Guvernului 62 de miliarde de lei pentru a sprijini financiar proprietarii de cabaline, in vederea achizitionarii de cipuri.

„Am solicitat, printr-o ordonanta de urgenta, 62 de miliarde lei, pentru a putea suporta in totalitate costurile de identificare a cabalinelor, precum si manopera, fara a implica proprietarii de cai“, a mai declarat Harbuz, potrivit caruia, pana la 1 ianuarie 2005, identificarea cabalinelor va fi finalizata, iar, pana in iunie 2006, procesul se va finaliza si pentru bovine, ovine,

suine si caprine. Raportul mai mentioneaza ca, desi bugetul alocat finantarii serviciilor veterinare a crescut, este inca insuficient, la fel ca numarul personalului care activeaza in sector. De asemenea, bugetul ANSVSA aprobat pentru anul 2004, ce se ridica la 3200 miliarde lei, reprezinta doar jumatate din nevoile agentiei.

„Sectorul sanitar-veterinar si cel privind securitatea alimentelor, desi a facut progrese in ultimul an, merita doar nota 7, pe o scala de la 1 la 10“, este de parere presedintelui ANSVSA, Liviu Harbuz.