Tot mai multi oameni apeleaza la computer si programe de grafica pentru a-si modifica trasaturile. Oamenii de stiinta spun ca incet-incet, prin operatii repetate, o sa aratam ca niste androizi. De cand cu fotografiile digitale si cu programe de grafica gen Photoshop, oamenilor le place din ce in ce mai mult sa se joace cu fetele lor sau cu ale cunoscutilor.

Sa schimonosesti un chip, pe calculator, dai click pe "Save" si te apuci sa trimiti noua imagine catre mai multe adrese. Distractia e asigurata. Dar cu acelasi program de grafica, poti sa-ti faci cateva "retusuri" (in functie de varsta sau influentat de nu-siu-care idol din vreo trupa sau de vreun actor la moda).

Ideea este multi oameni isi salveaza apoi pe un CD cateva astfel de "noi fete" si se duc pe la vreun cabinet de chirurgie plastica pentru a discuta cu un specialist despre o eventuala operatie si sansele ei de reusita.

EXPOZITIE-AVERTISMENT. Pornind de la "nebunia" chirurgiei plastice, la Londra s-a deschis o expozitie, "Future face", in care participantii, artisti, oameni de stiinta au fost invitati sa isi imagineze cum va arata chipul omului peste 50 de ani. Expozitia are loc la Muzeul de Stiinta si se bucura de un real succes.

Unul din evenimentele de la fata locului a fost prezentarea unui scanner cu aplicatii tridimensionale, special conceput pentru chirurgia plastica. Noul aparat a fost creat de catre cercetatorii de la University College London si este considerat cel mai performant dispozitiv din domeniu. Scaneaza fata pacientului, trasand peste 50.000 de coordonate, cu o precizie de pana la jumatate de milimetru.

Pana la urma, intreaga expozitie se vrea un avertisment la adresa celor care, din vanitate, apeleaza la chirurgia plastica. Organizatorii se tem de faptul ca in viitor, influentati de o moda, oamenii isi vor schimba in totalitate fetele, toata lumea semanand cu toata lumea.

OPERATII

Conform unui material BBC online, britanicii au cheltuit pana in prezent pentru chirurgie estetica peste 225 de milioane de lire sterline, in timp ce, anual, 25.000 de persoane apeleaza la asemenea tratamente. Majoritatea interventiilor chirurgicale sunt efectuate din motive de vanitate, cazurile de "interventii reparatorii" (cum ar fi accidentele) fiind mai putine.

Oamenii de stiinta americani au realizat cu succes "transplant de fata" pe cadavre, corpuri donate cercetarilor medicale. Doctorii asteapta aprobarea de la diferite foruri ca sa faca acelasi lucru, dar pe oameni vii, in cazuri de chipuri mutilate. Expozitia londoneza "Future Face" va putea fi vizitata pana la 15 februarie 2005.