Judecatorii din Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), nemultumiti ca propunerile lor de reforma a justitiei nu au fost luate in seama de Ministerul Justiiei, au decis sa-si caute dreptatea la... tribunal.

Intr-o scrisoare adresata ministrului justitiei, i se aduce la cunostinta acestuia faptul ca Ministerul Justitiei a fost actionat in judecata “in dosarul 8070/2004, aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, cu termen de judecata pe 5.XI.2004”.

Viorica Costiniu, presedintele de onoare al AMR, ne-a declarat ca magistratii au facut mai multe propuneri ministrului, care au fost ignorate in totalitate. “In cazul celor trei legi care au intrat in vigoare, nu am fost consultati decit pina la un punct.

Am cerut ca problemele ce tin de bugetul justitiei sa revina CSM-ului. I-am indicat ministrului sursele financiare pentru nevoile justitiei, respectiv pentru logistica, informatizare, cheltuieli cotidiene.

Propunerile noastre au primit un raspuns sec, anume ca “vor fi analizate cu toata atentia, in vederea solutionarii lor in conformitate cu dispozitiile legale””, ne-a declarat Vorica Costiniu.

“Nu sint respectate mecanismele europene de protectie juridica”

O delegatie a AMR va veni in fata Comisiei de cercetare a abuzurilor din Parlamentul Romaniei, careia “ii vor prezenta c—pii ale tuturor materialelor inaintate pe linie de asociatie si care s-au lovit de o pasivitate totala din partea ministerului”, se mai arata in scrisoarea adresata ministrului Justitiei.

“Pentru neajunsurile semnalate, Conferinta Consiliului Director a hotarit formularea unei sesizari care va fi inaintata la 15.X.2004 Parlamentului European si respectiv Consiliului European, apreciindu-se ca in Romania nu sint respectate prevederile Conventiei europene a drepturilor omului si mecanismele de protectie juridica la nivel european”, mai spune AMR.