Ieri, dolarul american a pierdut aproape 300 de unitati in fata leului. Moneda americana a fost cotata la 33.048 lei fata de 33.335 lei la sfarsitul saptamanii trecute. In timp ce dolarul american a pierdut mult teren in fata leului, cursul euro nu a inregistrat modificari semnificative. Desi a coborat sub pragul de 41.000, moneda europeana era cotata ieri la 40.

995 lei, cu 83 de unitati sub cursul de vineri. Dealerii sustin ca variatia cursului dolarului este explicata de evolutiile pe pietele internationale, in special de cuvantul greu pe care l-a avut de spus explozia preturilor la petrol. Reamintim ca preturile barilului de titei au depasit 53 de dolari, inregistrand o crestere de peste 60 la suta de la inceputul anului.

"Dolarul este afectat de preturile la petrol, care ating cote istorice. Scaderea monedei americane are loc in ciuda faptului ca principalii indicatori economici (PIB, crestere economica, somaj) nu sunt slabi", ne-a declarat Dragos Iliescu, director de trezorerie la Garanti Bank. In ciuda semnelor bune pe care le da economia americana, investitorii par mai atenti la tot ce inseamna puncte slabe.

Impulsul pentru evolutia descendenta a dolarului a fost dat de raportul Departamentului de munca american, care arata ca in septembrie numarul de locuri de munca nou create luna trecuta -96.000 este aproape cu o treime sub nivelul anticipat de economisti - 150.000.

Statele Unite dau semne de slabiciune si in ce priveste consumul intern: scaderea vanzarilor de retail, incetinirea crearii de noi locuri de munca. In acelasi timp deficitul comercial al SUA se indreapta spre noi maxime istorice. In august, acesta s-a ridicat la 51,5 miliarde dolari, cu 1,4 miliarde peste nivelul anuntat pentru luna precedenta.

Analistii economici din Vest estimeaza ca adancirea deficitului comercial "va taia setea" investitorilor pentru moneda americana si va contribui la deprecierea cursului dolarului fata de principalele valute. In acelasi timp, daca pe piata petrolului continua majorarea cotatiilor, acestea vor avea influente negative asupra dolarului.

Si in Romania, cursul dolarului va urma tendintele internationale. Mai ales ca Banca Centrala nu a ezitat sa intervina ieri pe piata pentru a sustine cursul principalelor valute. Brokerii sustin ca nivelul excedentelor era suficient de mare pentru a justifica o interventie a BNR.

Acestia se asteapta ca Banca Centrala sa intervina pe piata in viitor, pentru a cumpara excedentul valutar si pentru a impiedica scaderea cursului la principalele valute.