Reducerea fiscalitatii care va avea loc din 2005 ar putea determina o scadere a veniturilor bugetare peste nivelul prognozat, ceea ce va determina majorarea accizelor la combustibil si alcool de la 1 martie, mai devreme cu cinci luni fata de termenul convenit cu UE.

Modificarile Codului fiscal, care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2005, includ diminuarea impozitului pe profit de la 25% la 19%, reducerea contributiilor pentru asigurarile sociale si scaderea cotelor de impozit pe venit.

Potrivit raportului FMI, dupa prima evaluare a acordului stand-by cu Romania, pierderea neta de venituri bugetare generata de reforma fiscala este de 0,5% din PIB, avand ca baza veniturile potentiale pentru 2005 fara modificari de taxare.

Nivelul veniturilor fiscale dupa relaxarea fiscalitatii va fi de 28,6% din PIB, cea mai mare scadere, de 0,5 puncte, fiind prevazuta la impozitul pe profit, care va aduce incasari de 2,4% din PIB. Sumele din taxele pe salarii vor scadea cu 0,1 puncte, la 3% din PIB, iar cele din asigurari sociale se vor restrange cu 0,2 puncte, la 9,4% din PIB.

In schimb, veniturile din accize vor creste cu 0,3 puncte, la 3,8% din PIB. Potrivit raportului FMI, veniturile bugetare de anul viitor vor fi influentate pozitiv si de eliminarea cotei reduse de impozit pe profitul firmelor exportatoare, care a produs deja efecte pozitive in acest an.

Pentru a preveni alte riscuri, autoritatile romane nu au introdus cota redusa de TVA si vor monitoriza cu atentie evolutia veniturilor. Deficitul bugetar pentru 2005 este de 1,5% din PIB, fata de 1,6% PIB in acest an. Cresterile graduale a accizelor la alcool si bauturi alcoolice, precum si la carburanti, sunt prevazute sa aiba loc la jumatatea fiecarui an, pana in 2006.

Anul viitor, accizele la benzina fara plumb si la cea fara plumb vor creste cu 10 euro/tona, ajungand la 363/tona, respectiv 414 euro/tona. La motorina, acciza se va majora in 2005 cu 22 euro/tona.

Salariul minim din 2005, 3,1 milioane de lei

Anul viitor, salariul minim pe economie va fi de 3,1 milioane de lei, crestere care se situeaza sub nivelul de 100 de euro solicitat de sindicate, dupa ce autoritatile romane s-au angajat fata de FMI sa implementeze o politica salariala prudenta, continuand pe linia cresterii salariilor in pas cu competitivitatea.

Potrivit documentului citat, noul cod al muncii urmeaza sa fie aplicat de la 1 iulie 2005. Tot la capitolul politica salariala, se precizeaza ca bugetele pe 2005 ale intreprinderilor de stat monitorizate vor trebui aprobate pana la 31 decembrie a.c., urmand sa fie limitata la 7% cresterea salariilor.

Pentru a fi siguri ca tinta de crestere cu 7% a salariilor in cele 72 de intreprinderi monitorizate va fi respectata, s-a introdus obligativitatea ministerelor coordonatoare de a bloca 4 la suta din fondul de salarii, bani care vor fi eliberati numai daca tinta de crestere fixata nu este periclitata.

Se mai precizeaza ca pensiile vor creste in 2005 cu doar 3%, urmand sa fie disponibilizati circa 10.000 de salariati.