Din 2007 vor fi scoase din circuit multe fabrici de mezeluri si produse lactate care nu respecta standardele europene, avertiza Liviu Harbuz, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, aratand ca din 2.170 de societati existente doar 56 indeplinesc conditiile impuse de piata comunitara.

Acesta aproxima ca pana in 2007 doar 200 de societati vor fi functionale.

Chiar daca fiecare procesator a primit derogari pentru redresare pana in anul 2010, Harbuz este sceptic ca acestia se vor conforma, datorita absentei resurselor financiare.

Pe de alta parte, Mihai Visan, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii, ne-a declarat ca nu toate unitatile sunt interesate sa obtina licenta pentru export in UE. "Lucram cu o materie prima mai scumpa decat cea din UE", a aratat acesta, sustinand ca, in plus, nici nu avem sanse prea mari la export.

Conform acestuia, in prezent, doar 8 fabrici de mezeluri lucreaza conform normelor europene, iar alte 40-50 au primit derogare de la ANSV de a se pune la punct din acest punct de vedere, in special legat de segmentul igienei.

De asemenea, circa 100 de producatori de mica capacitate vor avea voie, din 2007, sa vanda numai pe piata interna. Visan este de parere ca 60 la suta din aceste fabrici ar putea sa indeplineasca aceste standarde in perioada de timp impusa de Bruxelles.

Mai mult, ANSV lucreaza in aceasta perioada la revizuirea listelor, astfel incat numarul acestor societati sa fie majorat la 100.

Valeriu Steriu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii, este si el de parere ca avem un oarecare handicap in ceea ce priveste standardele calitatii in industria alimentara si ca perioada de doi ani pana la integrare este prea limitata pentru indeplinirea acestui obiectiv.

Conform datelor ministerului, in industria laptelui peste 20 de fabrici sunt la nivelul european, iar la procesarea carnii, 70 de unitati.

In vizita de doua zile in Romania, Franz Fischler, comisar pentru agricultura, a avertizat, la randul sau, asupra eforturilor "substantiale" pe care tara noastra ar trebui sa le faca pentru a reduce numarul institutiilor care nu corespund standardelor europene si pentru a moderniza fabricile de lapte in cursa pentru aderare.

Ambele aspecte sunt deficiente pe care le identifica si Raportul de tara de anul acesta. Fischler spune ca pentru depasirea lor poate fi folosit in parte programul Sapard.

Visan este de parere ca cei care acceseaza programul sapard sunt "curajosi", costurile fiind, inca, mult prea ridicate.