Contractul de privatizare a societatii Distrigaz Sud cu grupul Gaz de France (GDF) va fi semnat astazi la Bucuresti, cu ocazia vizitei in Romania a premierului francez Jean-Pierre Raffarin. Pentru preluare, grupul francez ar urma sa investeasca intre 350 si 400 milioane de euro.

Privatizarea ar urma sa aduca pentru romani o usoara scumpire a gazelor, precum si o strictete mult mai mare in furnizarea lor, avand in vedere ca pana acum statul, ca actionar majoritar, s-a dovedit foarte darnic cu societatile care nu-si achitau facturile la utilitati.

Tarifele gazelor naturale livrate populatiei si firmelor vor creste, dupa privatizarea societatilor Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, cu circa 2%, ca urmare a majorarii preturilor de distributie cu 10%. Rata de recuperare a investitiilor ulterioara privatizarii a fost stabilita de ANRGN cu companiile interesate sa preia cele doua societati la 11,7% pe an, pentru perioada 2005-2007.

Grupul Gaz de France are 11 milioane de clienti in Franta, la care se adauga alte patru milioane in restul Europei. In Romania, grupul mai detine 25% din actiunile producatorului de tevi Politub Bistrita.

Tot in aceasta saptamana, joi, este programata semnarea contractului de privatizare a celei de-a doua societati de distributie a gazelor naturale, Distrigaz Nord, cu firma germana Ruhrgas, membra a grupului E.ON.