In ciuda declaratiilor de pana acum, atat ale reprezentantilor bancilor, cat si ale autoritatilor, ca si anul viitor dobanzile vor continua sa scada, un studiu realizat de analistii ABN AMRO lanseaza un scenariu ceva mai pesimist.

Radu Craciun, analist al ABN AMRO, nu exclude chiar o crestere a dobanzilor in perioada urmatoare. Aceasta concluzie se bazeaza pe observatia ca in Romania exista inca riscul unei cresteri a inflatiei, ceea ce ar determina si o majorare a ratelor dobanzilor practicate de banci.

Intr-un studiu prezentat cu ocazia conferintelor "Zilele Biz", se arata ca pentru scaderea din ultimele luni a inflatiei nu este responsabil avantul economiei romanesti, ci mai degraba unii factori conjuncturali.

De exemplu, ieftinirea unor produse alimentare de baza nu se datoreaza scaderii preturilor la producatori, ci intrarii pe piata a marilor distribuitori precum Metro, Carrefour sau Cora, care au reusit sa "scoata" preturi bune de la producatori.

Mai mult, o influenta favorabila in procesul de dezinflatie au avut tinerea "sub capac" a preturilor energiei in an electoral si productia-record din agricultura, factori care este posibil sa nu se mai regaseasca in evolutiile de anul viitor.

De asemenea, scaderea inflatiei poate fi pusa si pe seama aprecierii leului, care s-a obtinut cu mari eforturi din partea Bancii Centrale, politica a carei intensitate va fi insa temperata in 2005. Toate acestea duc la concluzia ca "putem avea ingrijorari privind sustenabilitatea procesului de dezinflatie", spune analistul ABN AMRO.

Mai ales ca si explozia cotatiilor petrolului pe pietele internationale va determina cresteri substantiale ale preturilor in Romania. "Recent, reprezentantul unei mari companii petroliere a declarat ca, pentru fundamentarea preturilor la combustibili a fost luat in calcul un pret international al petrolului de 34 de dolari pe baril. Or, pretul actual este de 55 dolari/baril.

Iar in conditiile privatizarii Petrom, preturile la energie vor fi aduse la nivelul costurilor", a explicat Radu Craciun.

O astfel de evolutie este previzibila si daca ne uitam la experienta Poloniei din urma cu 6 ani. "Economia Romaniei pare sa urmareasca economia Poloniei, cu o intarziere de 6 ani. Daca ne uitam la evolutiile din Polonia din trecut, a existat o perioada cand, pe fondul puseurilor inflationiste, Banca Centrala a Poloniei a crescut dobanda de referinta cu 3,5 puncte procentuale", spune Craciun.

Motivele pentru care Polonia a avut probleme in reducerea inflatiei sunt, in viziunea analistului ABN, "succesul limitat al restructurarii si coordonarea defectuoasa dintre Banca Centrala si Guvern".

In 1999, Banca Centrala a Poloniei a decis majorarea dobanzii de interventie la un nivel ce reprezenta de trei ori nivelul inflatiei, acesta fiind unul din punctele in care politicile monetare ale celor doua tari sunt divergente.

In Romania, in prezent, dobanda de interventie este de doua ori mai mare decat tinta anuala a inflatiei.