Unda de soc a scumpirii titeiului pe pietele externe a atins piata romaneasca mai devreme decit estimau oficialii si pe un segment sensibil: gazul de butelie. Pretul a crescut spectaculos in ultimele doua saptamini. In depozitele PETROM de la Suceava, de exemplu, reincarcarea unei butelii de aragaz costa 390.000 de lei.

De altfel, PETROM a majorat, discret, la inceputul acestei saptamini si preturile de depozit la carburanti, fara sa creasca preturile la pompele proprii. Potrivit statisticilor pietei, in Romania aproape patru milioane de familii folosesc pentru gatit buteliile de aragaz.

Pentru a reincarca butelia de aragaz, citeva milioane de familii sint nevoite sa scoata din buzunar cu pina la 50.000 de lei mai mult decit acum o luna si cu circa 100.000 de lei mai mult decit la inceputul anului. Scumpirea este cu atit mai importanta cu cit acest combustibil este folosit cu precadere in zonele sarace ale tarii si la sate.

“Dupa estimarile noastre, in Romania sint aproape 4 milioane de familii care folosesc butelie de aragaz, din care mare parte se afla la tara. Acesta este si unul dintre motivele pentru care preturile la care se vind buteliile de aragaz difera in functie de gradul de saracie al zonei”, ne-a spus ieri Mircea Pintilie, director tehnic la Butan Gas, unul dintre principalii comercianti.

Butan Gas a marit zilele trecute pretul buteliilor de la 230.000 de lei la 250.000-270.000 de lei/bucata. Potrivit acestuia, la stabilirea pretului este luata in calcul si distanta pe care este transportat gazul folosit pentru reincarcare. Rompetrol, unul dintre cei doi producatori romani de gaz pentru butelii, vinde cu 245.000 de lei/bucata.

PETROM, principalul furnizor, practica preturi diferite de la judet la judet, mai mari decit cele ale concurentei. Daca in Botosani sau Arad, PETROM vinde butelia plina cu 276.000 lei, respectiv 270.000 de lei, in alte judete precum Maramures, Suceava sau Timis pretul de vinzare este de 330.000 de lei. In urma cu doua luni, PETROM comercializa buteliile la preturi de 230.000- 260.

000 de lei, in medie cu 70.000 de lei mai putin decit astazi.

Preturile la depozite, in crestere

In depozitele PETROM, pretul buteliilor de aragaz a inceput sa creasca de doua zile peste nivelul de 330.000 de lei practicat de unele statii. In depozitele societatii din Hunedoara si Vrancea, o butelie costa aproximativ 360.000 de lei, pentru ca in judetul Suceava, pretul de depozit sa ajunga la 390.000 de lei/bucata.

Directorul general al societatii, Gheorghe Constantinescu, sustine ca “PETROM are preturi sub concurenta. Sint chiar mai mici. Buteliile par mai scumpe decit la altii pentru ca la noi au capacitate mai mare”. PETROM vinde aragaz in butelii de 12 kg, in timp ce restul operatorilor lucreaza cu recipiente de 9 kg.

Un calcul imediat arata ca PETROM vinde kilogramul de aragaz cu preturi intre 23.000 si 27.500 de lei, iar Rompetrol la 27.200 de lei.

Carburantii, cu 700-1.000 de lei mai scumpi

Aragazul nu este insa singurul produs scumpit in urma cresterii cotatiilor internationale la titei. La inceputul saptaminii, cu maxima discretie, PETROM a majorat pretul carburantilor la depozitele proprii. Desi nu a modificat inca preturile la pompa, PETROM a dat semnalul unei noi scumpiri a benzinei si motorinei.

“Intr-adevar, preturile la depozite au crescut cu 5% de saptamina aceasta”, a confirmat directorul general al PETROM. Surse din SNP spun ca societatea a pastrat neschimbate preturile la pompa, prin reducerea adaosului comercial al sucursalelor PETROM. Benzinarii privati sustin insa ca vor fi nevoiti sa mareasca preturile la pompe deoarece depozitele PETROM au scumpit motorina cu 1.

000 lei/l si benzina cu 700 lei/l.