De anul viitor, in premiera, companiile de asigurari isi vor putea stabili singure nivelul tarifelor pentru asigurarea auto obligatorie (RCA), putand sa "jongleze" cu pretul RCA in limita a 10 la suta dintr-un tarif care urmeaza sa fie stabilit, in perioada urmatoare, de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Pana acum, la fiecare sfarsit de an, CSA stabilea tarifele asigurarilor auto obligatorii pentru anul urmator. Modificarea acestei proceduri reprezinta un prim pas catre liberalizarea pietei RCA, care aduce anual venituri de zeci de miliarde de lei companiilor de asigurari.

Vestea mai putin buna este ca, tot de anul viitor, soferii vor plati, in medie, cu 35 la suta mai mult pentru polita de asigurare auto obligatorie (RCA).

Si asta deoarece CSA intentioneaza sa unifice RCA cu "Cartea Verde", indiferent daca solicitantul are de gand sau nu sa plece cu propriul automobil peste granita si in conditiile in care statisticile arata ca mai putin de 15 la suta dintre soferi calatoresc peste granita cu propriul automobil.

"In medie, scumpirea asigurarii auto obligatorii pentru 2005 va fi de 30-35 la suta", ne-a declarat Gheorghe Cismaru, vicepresedintele CSA.

Motivul scumpirii il reprezinta, pe de o parte, unificarea asigurarii valabile pe teritoriul tarii (RCA) cu cea valabila in strainatate (Carte Verde), dar si majorarea limitelor de raspundere a companiilor de asigurari, care trebuie sa ajunga, pana in anul 2007, la nivelurile din Uniunea Europeana.

In prezent, in Europa, acestea sunt de 100.000 de euro pentru pagube materiale, iar pentru vatamari corporale ori deces de 500.000 de euro pe dauna, dar nu mai mult de 350.000 de euro pentru fiecare victima.

Pentru asiguratorii din tara noastra, aceste niveluri sunt mult mai reduse, de exemplu pentru fiecare victima suma maxima fiind de circa 17.500 de euro.

Desi majoritatea romanilor nu circula cu automobilul propriu in strainatate, iar din acest punct de vedere scumpirea asigurarii de raspundere civila auto nu s-ar justifica, majoritatea companiilor de asigurari agreeaza ideea unificarii celor doua polite.

"Unificarea RCA cu Carte Verde este absolut normala, asa este in toata Europa. In plus, Romania este singura tara in care polita de asigurare auto obligatorie anuala costa mai putin decat un plin de benzina. In UE, acest tip de asigurari costa circa 800-900 euro.

Scumpirea acestei polite la noi ar trebui sa fie de cel putin 100 la suta anul viitor", este de parere Dan Odobescu, director general al Unita.

Conducerea Asirom, una dintre principalele companii pe piata RCA, este de parere ca unificarea politelor RCA - Carte Verde va conduce la o crestere a pretului acestei asigurari, pentru anul 2005, de cel putin 40-45%.

"Pentru a indeplini cerintele directivelor UE sunt necesare, in principal, unificarea Cartii Verzi cu raspunderea civila interna, liberalizarea primelor de asigurare si plata neconditionata de existenta politei, a despagubirilor, masuri care ar trebui puse in aplicare de catre CSA in mod gradual.

Asa cum arata experienta tarilor vestice, este importanta rezolvarea problemei incasarii de la toti detinatorii auto a primelor aferente asigurarilor de autovehicule.

Problema nu este simpla, daca avem in vedere ca, fata de UE, unde doar intre 0,2% - 0,4% dintre posesorii de autovehicule nu sunt asigurati, in Romania nivelul este de aproximativ 40%", ne-a spus Ion Gheorghe Bratulescu, director in cadrul Asirom.