Tot mai multe companii instaleaza software pentru monitorizarea activitatilor angajatilor pe calculator. Firmele care realizeaza aparatura de supraveghere realizeaza profituri din ce in ce mai mari.

Camere de supraveghere, ascultarea convorbirilor telefonice, operatiuni deja "invechite", daca facem referire la timpul care s-a scurs de la "darea in folosinta". Noutatile in domeniul controlului exercitat asupra angajatului sunt legate de munca la computer. Exact: soft-uri prin care se "capteaza" mesajele e-mail si, mai nou, discutiile de pe messenger (IM).

Dupa cum se arata intr-un material Cnet, companiile care furnizeaza "utilajele" software si hardware de monitorizat angajati inregistreaza venituri tot mai mari. Firme din acest domeniu, precum Websense, SurfControl sau Secure Computing, au vazut cum in ultimul an actiunile la bursa practic si-au dublat valoarea si de-abia asteapta sa-si publice bilantul pe cel de-al treilea trimestru in 2004.

Websense avea in al doilea trimestru din 2004 venituri de 26 milioane de dolari, fata de 19 milioane de dolari in aceeasi perioada din 2003.

GRIJA LA MAIL! Sa-ti barfesti sefii pe mail nu este chiar o crima, dar cu siguranta este o prostie, asta o stiu multi, unii chiar pe pielea lor. Ceea ce s-a schimbat intre timp este faptul ca mesajele trimise prin intermediul computerului, e-mail sau IM, incep sa fie folosite si in diverse "actiuni in instanta".

Chiar daca acest lucru nu este generalizat, cel putin in SUA proba "e-mail" a fost elementul-surpriza in multe procese, una dintre victime fiind insusi marele boss de la Microsoft, Bill Gates. Pe de alta parte, in procese legate de hartuirea sexuala, mesajele e-mail "captate" in serverele institutiei au fost de mare ajutor in anumite situatii.

STATISTICI. Conform unor studii recente, in SUA 60% dintre companii folosesc programe speciale prin care sunt monitorizate e-mail-urile angajatilor, mesaje trimise si primite din afara institutiei. De asemenea, 27% dintre companii utilizeaza soft-uri care urmaresc mail-urile in interiorul companiei.

In ceea ce priveste monitorizarea dialogurilor pe messenger, doar 10% dintre institutii se "ingrijesc" si de acest sector. Dupa cum precizeaza analistii americani, citati de CNet, se considera ca IM este o tehnologie care prinde, dar inca nu a venit momentul sa o monitorizeze, la nivelul mesajelor e-mail.

Pe de alta parte, conform estimarilor, pana la sfarsitul lui 2005, folosirea messenge-r-ului la locul de munca va depasi "deja invechitul serviciu e-mail". Avand in vedere aceste pronosticuri, deja producatorii soft-urilor de monitorizare se concentreaza asupra messenger-ului. Analistii spun ca in trei ani, o companie precum Websense ar vedea o crestere a veniturilor cu 25%.