Chiar daca, la sfarsitul saptamanii trecute, dolarul si euro au recuperat putin teren dupa puternicele caderi in fata leului, romanii care au diverse contracte in valuta inca stau cu sufletul la gura.

Unii analisti sunt de parere ca situatia se va mai calma si fluctuatiile de curs vor fi de mai mica amploare, insa ii sfatuiesc pe detinatorii de valute sa fie prudenti pentru ca oricand pot reaparea socuri de felul celor inregistrate saptamana trecuta. La Bursa din Sibiu, in numai cateva zile, cotatiile leu/euro pentru sfarsitul anului au scazut de la 40.

600 de lei/euro sub pragul psihologic de 40.000 lei. Raportul leu/euro a scazut astfel la 39.900 lei, cu 1.352 lei sub nivelul inregistrat la inceputul anului, in timp ce dolarul a atins un minim de 31.400 lei, cu 1.158 lei mai putin decat valora la inceputul lunii ianuarie.

"in zilele urmatoare este posibil ca pretul dolarului sa atinga noi minime", declara un operator sibian, "avand in vedere ca euro a atins un nou maxim istoric, 1,2979 dolari.

Se pare ca procesul de depreciere a bancnotei verzi, datorat uriaselor deficite de cont curent si bugetare cu care se confrunta economia americana, nu se va opri aici, prognozele indicand pentru sfarsitul anului un nivel de 1,31 sau chiar 1,33 dolari/euro".

Dincolo de speculatiile de pe piata interna, evolutiile cursurilor de schimb ale celor doua valute vor depinde foarte mult si de ce se intampla pe plan international.

Revenirile de 200-300 de lei ale monedei europene si dolarului in fata leului de la finalul saptamanii trecute sunt puse de unii dealeri si pe seama faptului ca cei care aveau de cumparat valuta au "impins" putin cursul in sus creind o cerere foarte mare, deoarece acesta le era avantajos. "Depinde cat de mare va ramane cererea in zilele urmatoare.

este de presupus insa ca aceasta nu va putea sa deprecieze si mai mult leul, in cel mai fericit caz reusind sa pastreze o anumita stabilitate. Dar este foarte important si cum se misca dolarul pe pietele internationale, unde, deocamdata, creeaza mari probleme" ne-a declarat dealerul unei banci comerciale.

Intr-adevar, aprecierea euro fata de dolar da mari batai de cap si liderilor politici, ingrijorati ca acest lucru va afecta negativ exporturile europene. Unii analisti straini se asteapta ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa intervina pe piata doar daca rata de schimb ajunge la 1,35 dolari pentru un euro.

Totusi, majoritatea analistilor sunt de parere ca, in cazul in care BCE ar hotari sa intervina si sa stopeze avansul euro, puterile sale sunt limitate, din cauza marimii deficitului de cont curent al SUA si a politicilor valutare putin flexibile ale marilor economii din Asia.

"Este putin probabil ca BCE sa reuseasca, de una singura, sa franeze cresterea euro, in conditiile in care oficialii Rezervei federale si ai Bancii Centrale a Japoniei se concentreaza pe problemele interne. Ar fi nevoie de mult curaj din partea BCE pentru a interveni de una singura" a declarat un analist de la Morgan Stanley.