Mai nou, statul - prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) - se ocupa si de rezolvarea afacerilor proaste ale unor banci private. Potrivit unei decizii luate in ultima sedinta de guvern, AVAS va prelua o datorie de peste 8 milioane dolari pe care societatea privata Prismatown o are la banca privata BRD - Groupe Societe Generale.

In contul creantei de 8,4 milioane dolari, banca va primi titluri de stat in valoare nominala de 7,2 milioane dolari. Desi decizia de a acorda un credit unei persoane fizice sau juridice apartine exclusiv bancii, care isi asuma si eventualele riscuri ale neplatii, statul vine acum si rezolva problema investitorilor francezi de la BRD.

Presedintele AVAS, Mircea Ursache, nu vede "ce e rau in asta". "In primul rand, BRD-Groupe Societe Generale nu este integral privata, iar legea nu specifica cat capital de stat trebuie sa detina o societate ca AVAS sa preia o creanta", ne-a declarat Ursache, incercand sa ne convinga ca ceea ce face AVAS este pentru o cauza nobila.

"Creanta este valorificata in vederea crearii unui parc industrial. Era bine sa ramana spatiu gol la Prismatown? Si ce daca la BRD este mai mult capital privat. Masura nu are nici o legatura cu ajutorul de stat", a precizat seful AVAS. Daca BRD s-ar fi ocupat de rezolvarea problemei ar fi fost in castig, mai sustine Ursache.

BRD ar fi executat silit societatea Prismatown si ar fi recuperat integral creanta, a insistat el, lasand sa se inteleaga ca francezii de la BRD au facut chiar un serviciu statului roman, lasand AVAS sa recupereze creanta, in vederea realizarii parcului industrial.

Creditul a fost contractat pe vremea cand proprietar era omul de afaceri Cristian Tantareanu, care ulterior si-a vandut afacerea unui grup de investitori. Avand in vedere ca Prismatown a platit doar 700.000 dolari din creditul contractat, in ianuarie 2003, BRD a introdus o cerere de deschidere a procedurii de reorganizare judiciara si faliment a societatii.

Dupa ce AVAS va prelua creanta neperformanta, bunurile vor fi trecute in domeniul privat al statului si in administrarea Autoritatii, acestea urmand sa fie transferate la Ministerul Comunicatiilor pentru constituirea unui parc industrial.