Consiliul Concurentei trebuie sa ia o atitudine ferma fata de tendintele de folosire a unor pozitii dominante de catre unele companii, de stat sau private, sustin reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Potrivit acestora, prin procesul de privatizare, unele monopoluri de stat s-au transformat in monopoluri private, Consiliul Concurentei avand obligatia sa monitorizeze constant companiile in cauza.

Oamenii de afaceri mai cer Consiliului Concurentei sa intervina in scopul eliminarii practicilor vizand acordarea de reesalonari ale datoriilor, stergerea de penalitati, care duc la distorsionarea pietei. "Avem probleme mari.

Indiferent daca se incheie sau nu capitolul Concurenta, tot ce s-a negociat se sparge in capul firmelor", a declarat Florin Pogonaru, presedintele AOAR, la un seminar pe teme de concurenta, organizat la Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Problemele acute care ii afecteaza pe oamenii de afaceri sunt legate in primul rand, de fiscalitate.

"Romania nu este competitiva fiscal cu tarile din jur" a afirmat Pogonaru, subliniind faptul ca nu se poate vorbi de competitivitatea unei companii cat timp costurile de finantare sunt de 4-5 ori mai mari comparativ cu cele ale unei firme din strainatate cu care concureaza". In prezent, intreprinzatorii semnaleaza probleme mari legate de adaptarea la legislatia europeana.

Presedintele AOAR a exemplificat in acest sens cazul firmelor de instalatii, care se ocupa de repartitoarele de caldura. "Din 125 firme in domeniu, doar 3 au obtinut acreditare. Sunt criterii foarte dure", a precizat Pogonaru, evidentiind ca "din ianuarie 2005, numai firmele acreditate pot monta repartitoare de caldura in apartamente".

"Firmele romanesti trebuie pregatite pentru integrarea in UE, pentru a face fata concurentei externe. Noile reguli de joc se aplica din momentul incheierii negocierilor privind capitolul Concurenta. Romania este de facto membra a pietei unice europene", a raspuns Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, oamenilor de afaceri, dupa ce si-a notat plangerile acestora.

Mircea Filipoiu, presedintele BRM:

Piata cerealelor - concurenta "de haiducie"

"Daca nu se pregatesc constiincios pana in 2007, cand Romania va adera la UE, multe firme vor disparea", a spus, la randul sau, Mircea Filipoiu, presedintele Bursei Romane de Marfuri (BRM). El a ridicat problema pietei cerealelor, unde se manifesta o concurenta "de haiducie".

"Exista o bursa a cerealelor, insa nu se poate face un ring de cereale, pentru ca lipseste fondul de garantare a depozitelor", a precizat Filipoiu.

In constructii sunt jucatori care practica preturi de zece ori mai mici

Consiliul Concurentei trebuie sa intervina ferm si in domenii sensibile, cum sunt cel al constructiilor sau cel al producerii de programe de calculator, mai solicita AOAR. Prezent la seminar, Ioan Popp, intreprinzator in domeniul constructiilor, a evidentiat doua aspecte ce ridica semne de intrebare in ce priveste practicile concurentiale.

"Ca sa fac o casa, in termeni legali, ajung la un pret fabulos. Constat insa, ca, pe piata, 80-90% din oferte sunt facute in regie proprie", a precizat Popp. Pe de alta parte, in calitate de investitor, el a incercat sa obtina profit, inchiriind locuinte.

"Cum sa fac acest lucru, daca, fata de pretul de piata, exista jucatori care practica preturi de zece ori mai mici?", a spus Ioan Popp, solicitand Consiliului Concurentei sa ia masuri.