Peste 7 milioane de romani (din cele 22) beneficiază de ajutoare sociale de la stat. Venitul minim garantat, alocaţiile complementare pentru copii, ajutoarele de căldură, cornul cu lapte, rechizitele şi alte alocaţii şi indemnizaţii au inghiţit anul acesta peste un miliard de euro (41.428 miliarde de lei) de la buget.

Un calcul scurt arată că o familie in care doi soţi nu muncesc, dar au trei sau patru copii, incasează de la stat mai mulţi bani decit o familie in care cei doi soţi au slujbe modeste. In 2005, sint prevăzuţi să se cheltuiască 48.454 miliarde de lei de la buget, pentru a se reduce, astfel, rata sărăciei.

In ultimii trei ani, aceasta a scăzut de la 39 la 22%, potrivit unui raport al Băncii Mondiale. Totuşi, autorităţile spun că numărul celor care pot beneficia de ajutoare sociale este mult mai mare, dar oamenii nu-şi cunosc drepturile, prin urmare, nu ştiu nici să le ceară.

De aceea, Ministerul Muncii a lansat, ieri, o campanie naţională de informare. Aceasta este finanţată, insă, de UE, cu citeva sute de mii de euro.