Ziua Nationala a fost sarbatorita de televiziunile romanesti cu mai putina sobrietate decit in ceilalti ani, poate si pentru ca ne aflam la trei zile dupa alegerile generale in care s-au desfasurat mai multe evenimente care au bulversat scena politica romaneasca. Programele speciale ale televiziunilor au semanat mai mult cu o repetitie generala pentru Revelion.

Festivismul folclorico-modern si frazele pompoase n-au ocolit nici unul din programele speciale dedicate Zilei Unirii: fasolea cu sunca, cirnati sau costita afumata mincata la Alba Iulia, Bucuresti sau pe aiurea prin tara, “astazi simtim cu totii romaneste” sau “astazi sintem cu totii romani” fiind stereotipurile cu care au defilat toate televiziunile.

Pe de alta parte, s-a apasat la maximum pedala pe programe-”salata”: emisiuni sobre, cu invitati care dezbateau pe marginea Unirii de la 1918, intrerupte de minireportaje cu veterani de razboi sau emisiuni de muzica populara si “etno”. Realitatea TV a difuzat pe parcursul intregii zile de ieri un clip in care o voce din off recita pasaje din “Ce-ti doresc eu tie dulce Romanie”.

A fost singura televiziune care a preluat in direct, la ora 12.45, conferinta de presa a lui Adrian Nastase, aflat la Alba Iulia, si reactiile Aliantei D.A., transmise de Cozmin Gusa. Primul-ministru nu s-a dezmintit si, in loc sa vorbeasca despre Ziua Nationala, l-a atacat pe Traian Basescu pentru cererea anularii si repetarii alegerilor generale.

PRO TV a difuzat pe parcursul primei jumatati a zilei povesti de succes ale romanilor aflati in strainatate. La PRO TV, Ziua Nationala s-a confundat mai degraba cu aniversarea a noua ani de la infiintarea postului lui Adrian Sirbu.

Antena 1 a difuzat editii speciale ale emisiunilor 95/95 cu doctorul Andrei, cit si lacrimogena “Din dragoste” cu Mircea Radu. In jurnalul de la ora 15.00 a prezentat momentul in care Adrian Nastase era huiduit la Alba-Iulia, iar la putin timp dupa si aplaudacii veniti sa repare onoarea premierului.

Tot la Antena s-a difuzat “traditionalul” minireportaj de la o maternitate in care se afla o mama care “incerca sa mai reziste o ora ca sa nasca de Ziua Nationala”.

Mircea Dinescu: “Traim in epoca lui Van Damme si in brate la Iliescu”

“Trebuia destituita conducerea Televiziunii, dar, e adevarat, o data cu guvernul. Mi se pare ca au facut o minarie pe fata, in momentul in care anunti ca dai de la cele doua sedii ale partidelor, dai discursul lui Nastase si sa-l dai pe Ogica in timp ce vorbeste Basescu, ca un mare eveniment national a doua zi dupa alegeri, mi se pare o chestie jignitoare la adresa romanilor.

E clar ca asistam la o minarie nationala, povestea asta cu “ati mintit poporul cu televizorul”, care parea un banc la adresa primaverii capitalismului romanesc, iata ca se intimpla si in aceasta toamna. Dupa 14 ani, este o nerusinare si o chestie absolut de necrezut.

Cit despre faptul ca marti au intrat cu transmisia de la Cotroceni dupa ce au dat inregistrarea cu Mitrea in locul celei anuntate cu Basescu, ce sa zic? Asta e, traim in epoca lui Van Damme si in brate la Ion Iliescu. E de risul curcilor!”, ne-a declarat Mircea Dinescu.

TVR refuza orice explicatie

Contactat atit marti, cit si miercuri pentru a ne oferi un punct de vedere legat de amorteala care a cuprins departamentul de stiri al TVR in perioada de dupa alegerile generale, dar si pentru o explicatie privind felul in care lui Traian Basescu i se cenzureaza si i se deformeaza afirmatiile la TVR, Lucian Sirb, seful departamentului stiri, a refuzat orice comentariu.

Titi Dinca, directorul de programe din TVR, ne-a inchis telefonul inainte de a formula vreo intrebare.