Veniturile salariale ale romanilor vor inregistra anul viitor o crestere de 1,2% peste rata inflatiei, in conditiile unei majorari prognozate de 10,4% a salariilor si a unei inflatii de 9,2%, se arata intr-un studiu realizat de firma de consultanta Mercer Human Resourse Consulting.

Trebuie spus ca estimarile pentru anul viitor ale autoritatilor din Romania indica o rata a inflatiei de 7%, pentru perioada decembrie 2005 raportata la decembrie 2004.

Potrivit studiului Mercer, nivelul prognozat al salariilor va creste semnificativ anul viitor intr-o mare parte a statelor Europei de Est, pe masura ce competitia dintre companiile multinationale pentru atragerea angajatilor profesionisti sporeste.

"In ciuda majorarilor salariale din aceasta regiune, multe firme isi transfera productia din Vest in Est pentru a beneficia de costurile mult mai mici. De aceea, va creste si presiunea asupra salariilor", a apreciat Mark Sullivan, partener in cadrul Mercer Consulting.

In clasamentul primelor cinci state, realizat din punctul de vedere al cresterilor salariale reale raportate la inflatie, se afla patru tari din Europa de Est, respectiv Lituania, cu 7,7%, Bulgaria si Letonia, cu 5,6%, si Serbia - Muntenegru, cu o majorare de 5%. Acestor state li se adauga India, cu o crestere prognozata de 7,2% si Turcia, unde salariilor vor creste cu 4,7%.

In cazul acestor tari, cresterile salariale relativ mari, estimate la 9,1% -11%, sunt corelate cu rate medii ale inflatiei cuprinse intre 2,2 si 6%. Singura exceptie este Turcia, unde inflatia de 10,3% va fi compensata de cresteri salariale de 15%.

Ungurii si cehii sunt pe-aproape

In schimb, angajatii din Ungaria si Cehia, desi vor beneficia de majorari salariale importante, de 6,7%, respectiv 4,2%, vor fi confruntati cu rate ale inflatiei mari de 5,4%, respectiv, 3,2%.

De altfel, Mercer Consulting estimeaza ca la nivelul Uniunii Europene salariile vor creste in medie cu 2,1% peste rata inflatiei. Dintre tarile membre ale UE, cea mai mare crestere este estimata in Grecia, de 5,2%, la o inflatie de 2,4%. Angajatii din Italia, Spania si Portugalia mizeaza de asemenea pe majorari de4 - 4,3%, in conditiile unor rate ale inflatiei similare.