Proiectul anuntat cu cateva zile in urma de catre cel mai accesat motor de cautare din lume, Google, este menit, prin amplasarea pe care o presupune, sa aiba consecinte extraordinare.

Ca urmare a intelegerii incheiate cu cinci mari institutii academice, si anume Biblioteca Publica din New York si bibliotecile universitatilor Harvard, Stanford si Michigan, din SUA si a universitatii Oxford, din Marea Britanie, urmeaza a fi scanate circa 15 milioane de volume, care vor putea fi astfel consultate gratuit de catre persoanele conectate la Internet din intreaga lume.

Operatia, gigantica, va dura nu mai putin de sase ani si celor care vor beneficia de ea li se vor pune la dispozitie, prin intermediul unui link special, si informatii asupra modalitatii de a achizitiona, in cazul ca exista aceasta dorinta, exemplarul fizic al cartii sau cartilor consultate.

In acest scop, Google a incheiat o intelegere cu cea mai mare librarie online din lume, Amazon, unde se pot face comenzi electronice, exemplarele dorite putand fi expediate pe adresa clientilor in cel mai scurt timp.

Vor exista, de asemenea, linkuri (legaturi) si cu bibliotecile amintite in vederea imprumutarii unui volum sau altul, care vor fi trimise prin posta solicitantilor contra unei taxe modice. "Scopul proiectului este sa deblocam imensa bogatie de informatii sub forma tiparita, transferand-o sub forma electronica, declara Susan Wojcick, director al unuia din departamentele Google.

Vestea este, desigur, de natura sa bucure, in primul rand, pe cercetatorii, din intreaga lume, care au nevoie sa parcurga o bibliografie vasta pentru intocmirea unei lucruri si care vor fi scutiti de deplasari costisitoare, uneori chiar prohibitive, la centrele unde se gasesc informatiile cautate, cu precizarea ca vor fi accesibile nu numai fondul de carte, dar si arhivele institutiilor amintite.

Evident, acelasi lucru este valabil pentru orice persoana cu preocupari intelectuale. Sigur, se ridica problema copyright-ului. La inceput, proiectul se va referi doar la fondul de carte ceva mai vechi, care nu face obiectul copyright-ului, adica la lucrarile intrate in domeniul public, cum se spune.

In cazul lucrarilor care intra sub incidenta copyright-ului, utilizatorii vor avea acces numai la unele extrase si la bibliografii. Intre timp, se vor studia posibilitatile de a extinde raza de cuprindere a bibliotecii electronice Google, astfel incat sa includa si operele acoperite de copyright, desigur, cu respectarea intereselor autorilor si ale caselor de editura.

Dar chiar si asa, fondul de carte intrat in domeniul public este atat de imens incat neajunsul amintit poate fi socotit relativ minor. Este vorba inclusiv de carte veche, greu de procurat, Universitatea Oxford, de pilda, punand la dispozitie tot ce s-a tiparit in secolul XIX.

"Opere importante, care s-au epuizat sau sunt disponibile in doar cateva mari biblioteci din lume, vor putea fi, astfel, la indemana oricui", afirma o purtatoare de cuvant a Universitatii Oxford.

Paul LeClerc, presedintele Bibliotecii publice din New York, atrage atentia asupra altui aspect: "Se va putea astfel raspunde la vesnica intrebare: Daca oamenii nu pot ajunge la noi, cum putem noi ajunge la ei?"

De mentionat si faptul ca fiecare din bibliotecile amintite va primi cate un exemplar digital gratuit pentru fiecare din cartile scanate, cu alte cuvinte, isi va putea imbunatati si extinde propria biblioteca electronica.

Si se mai cuvine, neaparat, subliniat un lucru, si anume: proiectul Google va spori si mai mult utilitatea si va permite valorificarea in si mai mare masura a cartilor, dar in nici un caz nu le va putea inlocui. Nimic nu poate lua locul si nimic nu poate egala placerea cartii tiparite pe care o tii in mana.